Президентът Румен Радев определи държавния бюджет за следващата година като разоряващ, чиято философия е "след мен и потоп".

Държавният глава обаче няма да наложи вето. Румен Радев заяви, че никой президент досега не е налагал вето на държавния бюджет - той е инструмент на правителството, предаде БТА. Радев обаче допълни, че правителството трябва да има разум да мисли какво ще стане със страната и след него, не само да мисли в рамките на своя мандат.

Бюджетът не само, че не е реалистичен, той вече е неадекватен на текущите реалности, да не говорим за предизвикателствата, които ни очакват през 2021 г., каза Румен Радев. Той посочи, че ако се сравнява подхода на българското правителство към тези предизвикателства с подхода на правителствата от другите европейски държави, ще се отговори защо сме на последно място в Европа и защо разликата между нас и другите европейски държави продължава да расте.

По думите на президента Радев следващият кабинет ще бъде поставен в изключително неблагоприятна ситуация - "опоскана хазна, фалирали домакинства и бизнеси, липса на приходи, нула реформи и най-вероятно социални напрежения, защото приходите при този бюджет няма откъде да дойдат, а социалните разходи неминуемо ще бъдат спрени". Радев каза още, че този бюджет ни въвлича във все повече държавни дългове, при все по-неконкурентна икономика.

Президентът Румен Радев отговори на журналистически въпроси след като присъства заедно с вицепрезидента Илияна Йотова и кмета на София Йорданка Фандъкова на ритуала по вграждане на основния камък на новостроящия се православен храм "Св. Пимен Зографски" в парк "Тинтява" в столичния район "Изгрев".

Държавният глава за втори път публично определя бюджета за идната година като разоряващ. На 27 октомври Румен Радев каза, че "правителството предлага разоряващ бюджет и огромни харчове без цели, без план, без ясни процедури, без обосновка за резултатите от тези харчове".

Последва отговор от Министерство на финансите, че законопроектът (тогава все още законопроект) за държавния бюджет за 2021 г. е съгласуван без забележки от Администрацията на президента и дори показа документа с даденото становище.

Много ми хареса думата разоряващ, каза от своя страна вицепремиерът Томислав Дончев, според когото някои политици (имаше предвид президента) са в "две състояния" - от една страна искат повече от държавата, за да се справи с кризата, а когато държавата наистина предлага повече - те да предупреждават, че я тласкат към разоряване.