На извънредна пресконференция вицепремиерът Томислав Дончев започна изявлението си с препратка към ...квантовата механика и Котката на Шрьодингер - експеримент за смесване на две състояния в кутия, в която има затворена котка: разпаднало се ядро и неразпаднало се ядро, следователно, котката е жива и мъртва едновременно. За който се интересува - вицепремиерът изпрати към научните публикации.

Защо всъщност Дончев започна с този пример: за да покаже, според него, как някои политици са в "две състояния" - от една страна искат повече от държавата, за да се справи с кризата, а когато държавата наистина предлага повече - те да предупреждават, че я тласкат към разоряване.

Ако следваме призивите и препоръките на президента, това, което правим, едновременно е правилно и неправилно, изтъкна Дончев.

Много ми хареса думата разоряващ, коментира вицепремиерът - явно думите на президента Румен Радев, предупредил по-рано днес, че предложеният проект за бюджет за 2021 г. е такъв - "разоряващ".

В отговор Дончев каза, че и към настоящия момент, дори след тегления дълг, отношение дълг - БВП е 23,5 процента, с което, по думите му, България продължава да е сред шампионите по най-нисък дълг сред държавите членки на ЕС. Той изтъкна, че амбицията е тази позиция не просто да бъде съхранена, а и подобрена.

В тежки времена, когато се натрупва пандемична, социална, икономическа криза, единственият, който може да помогне, е държавата, отбеляза Дончев и добави, че държавата си влиза в тази функция.

Във връзка с това Дончев изтъкна, че в проектобюджета за следващата година са предвидени 1,647 млрд. лева за мерки за подкрепа на домакинствата, 577 млн.лева за мерки в подкрепа бизнеса, 749 млн. лева - мерки за органите на държавното управление, натоварени с дейности по овладяване на пандемията.

Всичко това е без 1 милиард лева препрограмирани средства от оперативните програми, които се изразходват през 2020 и 2021 г., това е без допълнителното финансиране от програмата REACT-EU на стойност близо 1,3 млрд. лева, огромната част от което отива за мерки за подкрепа на компаниите, за социалното подпомагане, за здравната система и за образованието, каза вицепремиерът.

Правим всичко възможно мерките да са бързи, фокусирани или да стигат до всеки. Най-безспорни са мерките, които стигат до всеки, добави той.

"Кога грешим? Сега, когато изпълняваме призива от пролетта за още и още мерки в подкрепа на всички сектори. Какво конюнктурно, предизборно или разоряващо има в описаното до момента?", попита вицепремиерът.

Вицепремиерът съобщи, че в проектобюджета на държавата са съхранени традиционните приоритети, които са част от програмата на правителството - образование, инфраструктура, модернизация на армията.

С бърза реакция се справяме с кризата, смята Дончев.