Първият ресторант от веригата "Ростик'с" (Rostic's), целящ да замени марката Кей Еф Си (KFC) в Русия, отвори врати днес в Москва след изтеглянето на известната американска верига за бързо хранене от страната като реакция на инвазията в Украйна, предаде Франс прес.

Вижте снимки >>

Някои елементи във вътрешния интериор са сменени, а ликът на полковник Сандърс, емблема на марката, е изчезнал. Дизайнът на логото и опаковките на червено-бели ивици обаче напомнят стила на Кей Еф Си.

"Табелата се променя, но ресторантът трябва да запази автентичността си за клиентелата", обяснява днес в интервю за руското издание РБК Константин Котов, съсобственик на руската компания "Смарт сървис" (Smart Service), която е купила през април ресторантите Кей Еф Си от американската група "Ям! Брандс" (Yum!Brands).

Снимка: АР/БТА

Според него около сто ресторанта Кей Еф Си ще отворят врати под марката "Ростик"с" до края на лятото. Американската верига е имала над 1100 ресторанта в Русия и преобразуването им ще се извърши постепенно.

Снимка: АР/БТА

Менюто на новите ресторанти ще е идентично с това на Кей Еф Си с две изключения: сандвичите "Туистър" (Twister) и "Боксмастър" (Boxmaster), чиито патенти се държат от "Ям! Брандс" и ще бъдат преименувани на "Шеф-рол" (Chef-Roll) и "Ростмастър" (Rostmaster), според Котов.

Снимка: АР/БТА

"Всичко останало в менюто ще запази абсолютно същите имена и същата цена", увери той.

 

Снимка: АР/БТА

Веригата ресторанти "Ростик"с" вече е съществувал в Русия между 1993 и 2012 г., като тогава е било изписвано на кирилица. Тя е била придобита от "Ям! Брандс", а ресторантите й - прекръстени на Кей Еф Си през 2012 г.

От началото на руската инвазия в Украйна и въвеждането на икономически санкции срещу Москва, редица големи западни компании са напуснали Русия по етични причини или заради трудности да осъществяват дейностите си.

Ресторантите "МакДоналд'с" (McDonald"s), символи на пристигането на американския капитализъм в Русия и края на СССР, както и веригата кафенета "Старбъкс" (Starbucks) също са продали местните си дейности на руски бизнесмени, но не и правото да използват името на марката им.

Руските ресторанти "McDonald's" също бяха заменени през юни от "Вкусно и Точка" и кафенетата "Старс Кофи" (StarsCoffee), целящи да заменят "Старбъкс", отвориха врати през август. Дизайнът и менюто им са много близки до тези на американските им предшественици.