Гръцката икономика се е свила с 15,2 процента през второто тримесечие на тази година в резултат на ограничаването на икономическата дейност заради мерките за борба с пандемията от коронавирус, съобщи днес гръцката статистическа служба Елстат, цитирана от в. "Катимерини" и БТА.

Макар че отчетеният спад на годишна база е по-малък от предварително очакваното свиване на икономиката с 16 процента в този период, той все пак показва шока, понесен от икономиката в резултат на въведените през пролетта ограничителни мерки.

Всеобщата изолация, която бе наложена в началото на март, се е отразила на гръцката икономика и през първото тримесечие на годината, когато брутният вътрешен продукт се е свил с 0,9 процента спрямо същия период на 2019 г. и с 1,6 процента спрямо предходното тримесечие.

При най-лошия сценарий министерството на финансите предвиждаше спад от 15,7 процента през второто тримесечие на годината и рецесия през 2020 г. със свиване на БВП с около 8 процента, което би върнало гръцката икономика към нивото от 2017 г., отбелязва изданието.