Гърция е разрешила до 500 руснаци да влизат в страната седмично от 7 септември, ако представят отрицателен тест за коронавирус и ваучер, потвърждаващ резервацията им за хотел. Това се посочва в съвместно решение на компетентните министерства на двете страни, което ще бъде валидно две седмици, съобщи ТАСС.

Русия и Гърция продължават да водят преговори за възобновяване на редовните полети между двете страни, са заявили днес пред руската агенция от гръцкото посолство в руската столица в коментар на информацията, че от 7 септември руските граждани ще могат да посещават Гърция.

"Гърция разрешава влизането на граждани на Руската федерация от 7 септември. За възобновяването на полетите руската страна също трябва да даде съгласието си. По отношение на условията ще можем да дадем информация, когато преговорите между двете страни завършат", се казва в съобщението.

От посолството на Русия в Гърция пък съобщиха, че изясняват с гръцките институции какви са условията, при които Атина ще разреши влизането на до 500 руски граждани седмично от 7 септември.

Предпоставка за влизането на руски граждани в Гърция е представянето на отрицателен тест за коронавирус и ваучер с потвърдена резервация за хотел. Те трябва и да попълнят преди пристигането си съответен формуляр (Passenger Locator Form - PLF). На руските граждани се разрешава да влизат в Гърция единствено през летищата на Атина, Солун и Ираклион. Преките полети обаче засега не са възобновени.

Ако при пристигане в Гърция ако на руски гражданин бъде извършен случаен тест за COVID-19, той не трябва да напуска мястото на временно пребиваване с превантивна цел, преди да бъдат издадени резултатите от лабораторното изследване. Лицата, които са нарушили ограничителните мерки, ще платят административна глоба в размер на 5000 евро.

Съвместното решение беше подписано от първия заместник-министър на финансите, министрите на развитието и инвестициите, защитата на гражданите, труда и социалните въпроси, здравеопазването, вътрешните работи, инфраструктурата и транспорта.