Активният диалог на най-високо политическо ниво между България и Азербайджан и отличните двустранни отношения са солидна основа за последващо задълбочаване на сътрудничеството и в областта на икономиката. Това заяви президентът Румен Радев на среща в Баку с представители на бизнеса, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Срещата бе организирана от Българо-азербайджанската търговско-индустриална палата.

Според държавния глава съществува потенциал за дългосрочни и взаимноизгодни партньорства и бизнесът трябва активно да се възползва от възможностите. Президентът посочи, че в глобален план влияние придобиват държавите, които разработват иновации и високи технологии, затова е важно да се насърчават съвместни проекти в тези области.

Радев каза още, че инвестиционният обмен в сферата на високите технологии и производства с висока добавена стойност е позитивна тенденция в сътрудничеството между България и Азербайджан, информира БТА.

От ръководството на Българо-азербайджанската търговско-индустриална палата заявиха, че посещението на азербайджанския президент Илхам Алиев в София през септември миналата година е дало силен импулс за задълбочаване на инвестиционния обмен между двете страни.

Като перспективни партньорства бяха откроени проекти, свързани с автомобилната индустрия, безпилотни летателни апарати и сателитни технологии, високотехнологични способи за утилизация на масла.

Президентът Румен Радев е в Азербайджан за участие в Десетия глобален форум в Баку, организиран от Международния център "Низами Ганджеви". Днес българският държавен глава ще проведе среща със своя колега Илхам Алиев.

На 30 септември 2022 г. Алиев беше на посещение в България, а преди дни той прие акредитивните писма на новоназначения извънреден и пълномощен посланик на България Руслан Стоянов.