България е една от малкото държави, които могат да получат допълнително количество газ от Азербайджан преди зимата. В спешен порядък е разработена схема, която вече е предложена и принципно подкрепена от азиатската държава, която предвижда реализацията на бартер - ток срещу синьо гориво. Това съобщи служебният министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов в ефира на БНТ. Тази седмица той бе на посещение в Азербайджан, където схемата е била предложена и обсъдена.

"Към момента всички страни търсят допълнителни количества газ. Ако успеем да реализираме тази схема обаче ще бъдем сред малцината държави, които ще успеят да го получат", каза Стоянов. Той поясни, че цялото производство на ток на Азербайджан е на газ и затова подобна възможност представлява интерес и за тях. Заедно с това са били потвърдени един милиард куб. метра годишно, които от началото на октомври ще тръгнат към страната ни. Водят се разговори и за заявяване на допълнителни още един милиард куб. метра газ годишно, след завършването на разширението на южния коридор. "Това ще е възможно около 2025 - 2026 г., но сега е моментът страната ни да договори тези количества, в противен случай те ще бъдат заети от други държави", обясни икономическият министър и подчерта, че се работи по всички възможности за диверсификация на страната ни.

През миналата седмица министерството на икономиката и индустрията съобщи за съмнителна практика - мнозинството от дружествата в системата на институцията са сключили договори с една и съща адвокатска кантора като общата сума по тях надхвърля 400 хил. лв. Получена е информация, че тази кантора, по същото време, е сключила и договор с Държавен фонд "Земеделие", по който е усвоила над 200 хил. лв. "В тази връзка сигнализирахме Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество за началника на кабинета на предходния вицепремиер г-жа Ели Спасова и се надяваме на бързи резултати. Хората имат право да знаят на какъв принцип са избрани точно тези адвокати и дали един от съдружниците в тази кантора е в пряка роднинска връзка с въпросната дама", коментира Никола Стоянов.