Министърът на енергетиката Росен Христов проведе телефонен разговор с азерския си колега Парвиз Шахбазов. Двамата разговаряха за степента на завършеност на интерконектора с Гърция и възможностите на Азербайджан да доставя газ по новата връзка, съобщи Министерството на енергетиката.

Христов получи уверение от колегата си, че има готовност това да се случи от 1 октомври, се казва в съобщението.

Друга тема, която бе засегната в разговора им, бе техническата възможност за предоставяне на допълнителни количества газ извън договорените (1 млрд. куб. метра на година).

Миналата седмица Росен Христов обяви, че подновява преговорите с Азербайджан за увеличаване на доставките на природен газ за страната ни, като целта е да се осигурят и гарантират нужните количества за отоплителния сезон.

Също миналата седмица министърът на енергетиката каза, че довършителните работи по новата газова връзка с Гърция вървят по план. Това той отбеляза след работна среща край Хасково с представители на фирмата строител "Авакс", операторите "Ай Си Джи Би" (ICGB) и "Булгартрансгаз", МРРБ, МОСВ и ДНСК.

Изпълнителният директор на "Булгаргаз" Деница Златева прогнозира по-рано във вторник, че за октомври цената на газа ще е по-ниска, след като интерконекторът с Гърция бъде пуснат в търговска експлоатация. Прогнозата си новият ръководител на обществения доставчик направи, след като поиска увеличение на цената за септември със 17 на сто.

"Октомври имаме общите месечни количества с азерския доставчик. Имаме цял танкер, който е осигурен от американския доставчик и допълнително има пуснат аукцион за остатъчните количества на газов хъб "Балкан", който предстои да се състои. И там очакваме конкурентна цена. Нашата основна цел е да осигурим отоплителния сезон, което означава доставки до края на месец април", коментира Деница Златева по време на открито заседание в Комисията за енергийно и водно регулиране.