Периодът, в който се намираме го наричам "Битката за България". Това е по примера на Битката за Британия по време на Втората световна война. Така окачестви ситуацията за влизането на страната ни в Еврозоната Eвгений Иванов, изпълнителен директор и член на УС на КРИБ. Той участва в организираната от Dir.bg, 3eNews, КРИБ и Агенция за насърчаване на малки и средни предприятия финансова конференция "България в Еврозоната - предимства и възможности".

Според Иванов момента България с единия крак е член на Еврозоната като вече " държим тоягата, но не стигаме до морковите". "Как да правим монетарна политика, като не сме част от Еврозоната. Как да има политика за богатите, когато има рестрикции от страна на Валутния борд?", запита реторично аудиторията Иванов.

От КРИБ са категорични, че няма бизнес, който да не иска да бъде част от този европейски клуб. Единствено сивият бизнес не би желал да участва и тук е ролята на държавата да си свърши работата, за да подпомогне публичните финанси, категоричен бе Иванов. Според него сега е важно при хората да се проведе правилна информационна кампания, благодарение на която да се убедят хората за ползите от приемането на еврото.

Евгений Иванов

Снимка: Николай Илиев

В минерално-суровинната индустрия подготовката за еврозоната сме я направили отдавна. Ние отдавна се разплащаме с контрагентите си в евро. Заради това нашата индустрия има готовност за преминаване към еврото. Това обясни Николай Вълканов, председател на нa Cъвета на директорите нa "Mинcтpoй Xoлдинг" AД и пpeдceдaтeл нa Бългapcĸaтa миннo-гeoлoжĸa ĸaмapa. Той участва същи взе участие във финансовата конференция, организираната от Dir.bg, КРИБ и Агенция за насърчаване на малки и средни предприятия.

Дори и в момента всяка една фирма и гражданин може да се разплаща в тази валута. Еврото е с фиксиран курс и ние не се плашим, коментира Вълканов пред аудиторията. Според него страната ни няма проблем да влезе в Еврозоната и цялата страна е готова като остава да се реши въпроса с бюджетния дефицит.

Николай Вълканов

Снимка: Николай Илиев

Ръст на доходите

Еврозоната ще доведе до тласък на доходите, коментира председателят на КНСБ Пламен Димитров. Най-големите страхове са на хората, защото и в момента доходите ни са 52% от средноевропейските. Затова мнението на синдикатите може би в този дебат е толкова важна, защото те малко или много отразяват мнението на работещите в България. Данните на Евростат показват средно 0,3 процентни пункта ръст на инфлацията средно при държавите след присъединяването. Ако кажем на хората, че няма да инфлация, няма да е вярно, при някои стоки тя ще е по-голяма особено при по-бързо оборотни стоки, смята синдикалистът. Кафе и минерална вода ще поскъпнат повече. Но при всички страни, присъединили се към еврозоната, има сериозно развитие и ръст в доходите. Особено валидно е това за две от балтийските държави, които също подобно на България бяха във валутен борд.

Пламен Димитров

Снимка: Николай Илиев

Ако продължаваме да мислим готови ли сме или не за еврозоната-губим ценно време. Това каза Зорница Русинова, председател на Икономически и социален съвет по време на финансовата конференция. Тя припомни за доклада на ИСС по темата за приемане на еврото. Докладът прави анализ и констатира, че рисковете за инфлация и доходи са по-малко от ползите за трите важни групи в обществото. Икономическият и социален съвет представлява консенсусното мнение на българския бизнес, на българските работещи и на гражданските организации. Да подчертаем няма никакъв риск за осигурителна система и пенсии, нещо, което не се споменава, а голяма част от хората се притесняват, заяви Русинова.

Според нея правителството на първо място трябва да осигури бърза писта на администрацията за огромната техническа работа, която има да се свърши. На следващо място да се направи информационна кампания, защото липсата на такава доведе до този огромен негативизъм, каза Русинова.

Препоръката ни е по-дълго отколкото е в момента в закона и отколкото е била практиката при другите европейски страни, да се показват двете валути при етикетирането, когато влизаме в еврозоната, категорична бе тя. Но още нещо е важно, да има яснота и прозрачност за механизма, по който да се подават сигнали и към кого.

Зорница Русинова

Снимка: Николай Илиев

Вече сме с единия крак в Еврозоната

С единия крак вече сме в Европейския банков съюз, време е да влезем и с другия в еврозоната, коментира Петя Димитрова, главен изпълнителен директор на Пощенска банка по време на последния панел "Еврозоната - увеличаване на доходите и ползите за бизнеса". Ние, влязохме в банковия съюз, за нас дори е странно, че въобще говорим за влизане в еврозона. Самият факт, че с единия крак сме влезли в Европейския банков съюз и имаме всички регулации, които трябва да спазваме и не сме влезли в еврозоната с другия, стоим така разкрачени е тема, която не би трябвало да се дискутира, а да вървим към постигането й, каза още Димитрова. Самият факт, че имаше политическа воля да се влезе в банковия съюз означава, че трябва да имаме политическа воля да влезем в еврозоната. Поне за банките и банковия бизнес това е най-логичното. Според нея е важно максимално бързо да започне техническата подготовка по влизането ни в еврозоната. Влизането в еврозоната ще е много полезно за държавата, за бизнеса, за обществото и ще донесе много ползи не само на банките, но на техните клиенти, смята Димитрова. Даде пример с факта, че банките изпълняват всички изисквания на Европейския банков съюз, но не може да ползваме Европейската инвестиционна банка като кредитори последна инстанция, която всъщност да поема всички останали рискове, добави Димитрова. Тя подчерта, че разяснителните кампании, които се провеждат трябва да продължат, правителството, бизнеса и гражданските организации трябва да направят всичко необходимо да се преодолеят страховете на хората.

Снимка: Николай Илиев

Малкият бизнес си има други важни проблеми, еврото не го притеснява

Присъединяването на страната ни към еврозоната само ще повиши нивото на икономиката ни. Това обясни Бойко Таков, изпълнителен директор на Изпълнителна агенция за насърчаване на малки и средни предприятия. В дневния ред на малките и средните предприятия обаче сега не е влизането на България в еврозоната. Това не стои като някаква заплаха, защото страната ни вече е "вързана" към еврото във валутния борд и този курс ще се запази и след влизането ни в еврозоната, посочи той.

Таков бе категоричен, че за малкия бизнес най-належащи в момента са проблемите за липсата на кадри и достъпа до финансиране. Именно вложенията не са устойчиви в момента, защото средствата от еврофондовете не идват регулярно, а са по определени програми. Нужна е държавна, целенасочена политика в тази насока, категоричен бе Таков. Той припомни, че именно малкия и среден бизнес е не само гръбнакът на икономиката ни, но и тези предприятия имат важна социална роля в българското общество.

Бойко Таков (в близък план)

Снимка: Николай Илиев