В минерално-суровинната индустрия подготовката за еврозоната сме я направили отдавна. Ние отдавна се разплащаме с контрагентите си в евро. Заради това нашата индустрия има готовност за преминаване към еврото. Това обясни Николай Вълканов, председател на нa Cъвета на директорите нa "Mинcтpoй Xoлдинг" AД и пpeдceдaтeл нa Бългapcĸaтa миннo-гeoлoжĸa ĸaмapa. Той участва в организираната от Dir.bg, КРИБ и Агенция за насърчаване на малки и средни предприятия финансова конференция "България в Еврозоната - предимства и възможности".

Дори и в момента всяка една фирма и гражданин може да се разплаща в тази валута. Еврото е с фиксиран курс и ние не се плашим, коментира Вълканов пред аудиторията. Според Вълканов страната ни няма проблем да влезе в Еврозоната и цялата страна е готова като остава да се реши въпроса с бюджетния дефицит. Целият бизнес, и ние, като представители на КРИБ продължаваме в тази посока, сподели Вълканов. Според него е от особено значение у нас да се запази добрата банкова система и законите. "Служебното правителството добре работи с бизнеса, професионалисти са хората", сподели още председателят на УС на "Минстрой". Според него е важна е грижата за работещите, а в минния бранш тя е на ниво. В момента социалната програма при различните дружества от сектора е голяма, има финансирани стажантски програми и се работи добре с университетите, сподели още Вълканов.

Конкретно в минерално-суровинната индустрия производителността бе увеличена сериозно в последните години. Бяха инвестирани 7 млрд. лева, а за 5 г. бе направена огромна модернизация, автоматизация и внедряване на нови технологии в сектора, сподели Вълканов. Всичко това бе подкрепено и от синдикатите, защото дружествата в сектора имат подписан колективен трудов договор. Така заплатата на служителите се повишава всяка година, а синдикатите контролират процеса, сподели Вълканов.

В момента компаниите от минната индустрия реинвестират печалбите си и заради това индустрията е във възход след 2000 година. Преди това, през 90-те години, всичко бе унищожено. Но благодарение на започналата приватизация, усилията на фирмите и правителствата, сега секторът осигурява 5% от БВП на страната. В момента 20 000 са пряко работещите в минната индустрия, а други 120 000 са косвено свързани със сектора, сподели Вълканов. Той бе категоричен, че именно минната индустрия е основополагаща за икономиката ни.

Основен проблем пред работодателите остава плащането на ръка. Вълканов отново застъпи тезата, че този въпрос трябва да се наказва като тежко престъпление. Въпросът със сивия сектор е огромен, но никой от политиците "не иска да слага пръст в раната, всеки го отбягва", добави експертът. Според него минималната заплата малко спомогна да се изсветли проблема с плащането под масата. Това е огромен бич за бизнеса и страната ни, обясни още председателят на Бългapcĸaтa миннo-гeoлoжĸa ĸaмapa.