Периодът, в който се намираме го наричам "Битката за България". Това е по примера на Битката за Британия по време на Втората световна война. Така окачестви ситуацията за влизането на страната ни в Еврозоната Eвгений Иванов, изпълнителен директор и член на УС на КРИБ. Той участва в организираната от Dir.bg, 3eNews, КРИБ и Агенция за насърчаване на малки и средни предприятия финансова конференция "България в Еврозоната - предимства и възможности".

Според Иванов момента България с единия крак е член на Еврозоната, като вече "държим тоягата, но не стигаме до морковите". "Как да правим монетарна политика, като не сме част от Еврозоната. Как да има политика за богатите, когато има рестрикции от страна на Валутния борд?", запита реторично аудиторията Иванов.

Според него в момента са нужни съмишленици, с чиято взаимопомощ да стигнем до правилното решение. До него може да се достигне с инструментите на убеждението и на демокрацията, на истинската информация за ползите от Еврозоната, обясни Иванов. Той се запита и кой в момента има интерес да спре развитието на България в тази посока.

От КРИБ са категорични, че няма бизнес, който да не иска да бъде част от този европейски клуб.

Единствено сивият бизнес не би желал да участва и тук е ролята на държавата да си свърши работата, за да подпомогне публичните финанси, категоричен бе Иванов.

Според него сега е важно при хората да се проведе правилна информационна кампания, благодарение на която да се убедят хората за ползите от приемането на еврото. Този процент от хората трябва да бъде поне колкото са тези, които са противници на Еврозоната, смята Иванов.