Ако продължаваме да мислим готови ли сме или не за еврозоната-губим ценно време. Това каза Зорница Русинова, председател на Икономически и социален съвет по време на последния панел "Еврозоната - увеличаване на доходите и ползите за бизнеса", част от конференцията "България в Еврозоната - предимства и възможности".

Събитието се организира от Dir.bg, КРИБ и Агенция за насърчаване на МСП с цел да представи ползите и предимствата от влизането на България в еврозоната.

Икономическият и социален съвет е готов с обстоен доклад как ще се отрази влизането в еврозоната на инфлацията и доходите на хората. Извън политическите добри намерения има много работа и експертиза. Докладът прави анализ и констатира, че рисковете за инфлация и доходи са по-малко от ползите за трите важни групи в обществото. Икономическият и социален съвет представлява консенсусното мнение на българския бизнес, на българските работещи и на гражданските организации. Да подчертаем няма никакъв риск за осигурителна система и пенсии, нещо, което не се споменава, а голяма част от хората се притесняват.

Имаме време за една година да обединим усилия

Правителството трябва да ангажира всички, които имат изключително важна роля в този процес, категорична беше Русинова. На първо място да осигури бърза писта на администрацията за огромната техническа работа, която има да се свърши. На следващо място да се направи информационна кампания, защото липсата на такава доведе до този огромен негативизъм, каза Русинова. Информацията през медиите работи, но тя трябва да бъде постоянна, за да се постигне яснота по потребителските въпроси, свързани с поскъпването на цените и кредитите.

Препоръката ни е при етикирането двете валути да се показват по-дълго при влизането ни в еврозоната, отколкото е по закон - както е записано в момента, каза Русинова. Но още нещо е важно, да има яснота и прозрачност за механизма, по който да се подават сигнали и към кого. Необходимо е да има сериозни санкции за нелоялни търговски практики. Това ще успокои хората, смята председателят на Икономическия и социален съвет. Това е ангажимент на всички обществени личности и са необходими сериозни външно политически усилия.

Имаме време за една година да обединим усилия и вярвам, че те ще дадат резултат, завърши своето изказване Русинова.