С единия крак вече сме в Европейския банков съюз, време е да влезем и с другия в еврозоната, коментира Петя Димитрова, главен изпълнителен директор на Пощенска банка по време на последния панел "Еврозоната - увеличаване на доходите и ползите за бизнеса", част от конференцията "България в Еврозоната - предимства и възможности".

Събитието, на което 3eNews e медиен партньор, се организира от Dir.bg, КРИБ и Агенция за насърчаване на МСП с цел да представи ползите и предимствата от влизането на България в еврозоната.

Банките са основен участник в този процес. Ако има едно бизнес звено, което е най-добре подготвено това са банките. Ние, влязохме в банковия съюз, за нас дори е странно, че въобще говорим за влизане в еврозона. Самият факт, че с единия крак сме влезли в Европейския банков съюз и имаме всички регулации, които трябва да спазваме и не сме влезли в еврозоната с другия и стоим така разкрачени е тема, която не би трябвало да се дискутира, а да вървим към постигането й, каза още Димитрова. Самият факт, че имаше политическа воля да се влезе в банковия съюз означава, че трябва да се влезе в еврозоната. Поне за банките и банковия бизнес това е най-логичното.

Важно е максимално бързо да започне техническата подготовка по влизането ни в еврозоната

Банковата система в България е една от най-добре капитализираните и ликвидни и показатели над средните за европейските държави. Банковата система е свръх регулирана и бидейки част от банковия съюз ние вече сме в хипотезата, че сме част от еврозоната. Още повече, че голяма част от банките са на съвместно наблюдение или Joint Supervision от БНБ и от Европейската централна банка. Банките са най-подготвени, допълни тя.

На нас ни трябва време, в което всички системи, всички инвестиции в милиони, да бъдат направени

Но пред банките стои въпросът технически. Ние имаме изградени и комитети, и хора, и вече план за влизане в еврозоната. Но е много важно е да се даде начало, тъй като процесът по техническата подготовка е не по-малко важен и на нас ни трябва време, в което всички системи, всички инвестиции в милиони, да бъдат направени, за да тръгнем 1 януари 2024 г. плавно и без проблеми, обясни Петя Димитрова. Затова датата, с която ще тръгнем да приемаме всички закони и да изпълняваме техническите параметри и мерки, които да бъдат изпълнени от парламента и съответните институции да е максимално рано обявена. Това е изключително важно за банковия бизнес и още много институции в страната, за да имат време да се подготвят.

Влизането в еврозоната ще е много полезно за държавата, за бизнеса, за обществото и ще донесе много ползи не само на банките, но на техните клиенти, смята Димитрова. Даде пример с факта, че банките изпълняват всички изисквания на Европейския банков съюз, но не може да ползваме Европейската инвестиционна банка като кредитори последна инстанция, която всъщност да поема всички останали рискове както са всички останали банки в еврозоната е една огромна полза, защото това допринася за намаляване на рисковете, не само стабилност.

Тя подчерта, че разяснителните кампании, които се провеждат трябва да продължат, правителството, бизнеса и гражданските организации трябва да направят всичко необходимо да се преодолеят страховете на хората. Това е логична стъпка, към която нашето общество се стреми от години и би трябвало, когато имаме възможността, да я докараме докрай, коментира в заключение главният изпълнителен директор на Пощенска банка.