Русия възнамерява активно да разширява връзките с Китай в Далечния изток и Сибир, а също да привлича китайски инвестиции и технологии за развитието на тези райони, заяви в статия за агенция Синхуа руският президент Владимир Путин, цитиран от ТАСС.

Той обясни, че една от стратегическите задачи на Русия е ускоряването на социално-икономическия подем в Сибир и Далечния изток.

"Тези територии са най-близките съседи на Китай и ние възнамеряваме активно да развиваме междурегионалните връзки, да привличаме китайски инвестиции и технологии, да разширяваме глобалните транспортни и търговски пътища", посочва в статията Путин.

Той дава пример със започналото модернизиране на Байкало-Амурската и Транссибирската железници. "Пристанищната инфраструктура в Далечния изток на Русия също се разраства. Всичко това трябва допълнително да засили взаимното допълване на руската и китайската икономики", отбелязва Путин.

Според руския президент друга актуална област на двустранното сътрудничество е грижливото опазване на природата и общите екосистеми. "Тези въпроси винаги са в центъра на общественото внимание в страните ни и ние определено ще ги обсъдим подробно по време на преговорите наред с широк кръг хуманитарни теми", подчертава той.

В статията, публикувана днес на сайта на Кремъл, руският лидер заявява, че отношенията между Русия и Китай са достигнали безпрецедентно равнище и са се превърнали в модел за ефективност, отговорност и устременост към бъдещето.

Той изтъква също, че двете страни играят стабилизираща роля в сложната международна обстановка.

В статията си Путин се обявява против политизирането на спорта и дава висока оценка на подготовката на Пекин за откриващите се утре зимни олимпийски игри. Той изразява увереност, че те са организирани и ще протекат на най-високо световно равнище.

Външните министри на Русия и Китай, Сергей Лавров и Ван И, ще обсъдят днес подготовката на планираната в деня на откриването на олимпиадата среща между Владимир Путин и китайския президент Си Цзинпин в Пекин.