Проверка на Дирекцията за национален строителен контрол /ДНСК/ установи незаконни ремонти за 3,5 млн. лева на два язовира в Ямболско - в землищата на селата Пчела и Малък манастир.  Предстои да бъде издадена заповед за спиране на строежите.

Оглед на място направиха и областният управител Георги Чалъков и заместникът му Драгомир Димитров, съобщиха от Областната администрация

При проверките е констатирано, че на водоемите не са извършени аварийни ремонти, както е записано в документацията, а са строени изцяло нови съоръжения, уточни областният управител Георги Чалъков:

"Проблемът е, че тези съоръжения са незаконни и това го установи проверката на ДНСК. При първоначалната проверка ни беше обяснено, че тези язовири, техните ремонти се извършват по графата "Бедствия и аварии и възстановителни ремонти". На място виждаме, че това са изцяло нови съоръжения с много скъпи проекти".

В момента строителните дейности по язовир "Малък Манастир" продължават, въпреки че срокът за завършването му е изтекъл преди повече от три месеца.

Язовир "Пчела" е напълно завършен, но тъй като ремонтът е незаконен, трябва да се пристъпи към издаване на заповед за събаряне:

"Вие представяте ли си сега това съоръжение да се разруши! Кой ще плати пак това събаряне, тъй като и събарянето става с проекти. Тези две съоръжения специално са паметници на корупцията", коментира Георги Чалъков.