Германската икономика е устойчива въпреки лошите условия, сочат резултатите от икономическо проучване за началото на лятото на 2023 г., проведено от Германската индустриално-търговска камара (DIHK) сред около 21 000 компании от всички сектори и региони на територията на Германия. Това съобщи Германо-българската индустриално-търговска камара в последния брой на бюлетина си Bulgarien Aktuell, получен в БТА.

Компаниите продължават да класифицират цените на енергията и суровините като най-големия бизнес риск, но с известна тенденция към намаляване: в момента почти две трети от компаниите (65 на сто) виждат това като опасност за своя бизнес, след 72 на сто в началото на годината.

Въпреки това недостигът на квалифицирани кадри и разходите за труд все повече излизат на преден план. Три от пет компании (62 на сто след предишните 60 на сто) посочват липсата на квалифицирани кадри като бизнес риск. Това е максимална стойност, която е достигана само веднъж досега - през есента на 2018 г. И в сектора на услугите недостигът на квалифицирани работници отново изпреварва цените на енергията и суровините и заема челно място в списъка на най-често посочваните рискове.

Иля Нотнагел, главен изпълнителен директор, отговарящ за анализите на бизнес цикъла в DIHK, посочва, че "недостигът на квалифицирани работници вече е вторият по големина бизнес риск за компаниите". "Като се има предвид застаряването на обществото, липсата на квалифицирани работници ще остане едно от основните структурни предизвикателства за компаниите в бъдеще. Повишените разходи за енергия и материали, както и нарастващите разходи за труд и финансиране - целият пакет от текущата инфлация поставя финансите на компаниите и техните маржове под голям натиск", допълва Нотнагел.

Вторият риск, който излиза на преден план, са разходите за труд. Заради продължаващия недостиг на квалифицирани кадри, но и поради растящата инфлация, повече от половината компании (53 на сто при 49 на сто преди това) посочват разходите за труд като бизнес риск, което е нова върхова стойност, отбелязват авторите на проучването.