Законът за енергийната ефективност, одобрен от германското правителство миналия месец, може да се превърне в "убиец" на икономическия растеж на страната, пише президентът на мюнхенския икономически институт "Ифо" (ifo) Клеменс Фуeст в позиция, за която съобщи БТА.

"Противно на това, което подсказва името му, законът не регулира енергийната ефективност - той ограничава цялото потребление на енергия в страната", предупреждава Фуест.

Законът предвижда от 2024 г. да бъдат забранени повечето видове нови отоплителни системи, захранвани с нафта или природен газ.

Крайното потребление на енергия в Германия трябва да бъде намалено с около 22 процента до края на десетилетието в сравнение с настоящата година. Ако енергийната ефективност продължи да расте с темповете, наблюдавани в миналото, тази цел ще изисква икономиката да се свие с 14 процента, твърди още Фуест.

И ако искаме икономиката да продължи да расте, както се очакваше, енергийната ефективност ще трябва да се увеличи драстично за в бъдеще, като ще трябва да нараства три пъти по-бързо, отколкото през последните няколко години.

"Дали енергията идва от климатично неутрални източници, като вятър и слънце, или от изкопаеми горива, не се взема предвид", алармира икономистът.

По думите му от 2008 г. до 2021 г. ефективността на потреблението на енергия в Германия се е увеличавала с 1,4 процента на година. Въпреки това, при консервативното допускане, че германският брутен вътрешен продукт ще расте с 1,2 процента на година до 2030 г., общото потребление ще спадне само с 2,5 процента, а не с 22 процента, както е заложено в закона.

Според Фуест напредъкът в ефективността ще трябва да се утрои, достигайки годишен темп на нарастване до 4 процента, но "това едва ли изглежда постижимо".

Той разкритикува и плана на федералното правителство да използва субсидии, за да бъде по-изгодна цената на електроенергията за промишлените потребители, което би увеличило потреблението. "Всичко това създава впечатлението, че енергийната политика е загубила своята ориентация", завършва Фуест.

ИЗБРАНО