Германската икономика показва устойчивост в предизвикателна икономическа среда, но растежът ще остане слаб през тази година, посочиха от Асоциацията на германските индустриално-търговски камари (DIHK), като от браншовата организация запазиха прогнозата си за стагнация на икономиката (близък до нулата икономически растеж - бел. ред) през 2023 г., предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Продължават да липсват признаци на по-сериозен подем", заяви Иля Нотнагел, член на управителния съвет на асоциацията, при представяне на доклад по темата, в Берлин.

Въпреки високите цени на енергията, повишаващите се лихвени проценти и войната в Украйна компаниите показват забележителна устойчивост, но перспективите за предстоящите дванадесет месеца остават мрачни, сочи проучването на DIHK, проведено сред 21 000 германски компании.

Към началото на годината 34 на сто от компаниите, участвали в проучването, оценяват състоянието си като добро, 51 на сто смятат настоящата си бизнес ситуация като задоволителна, а 15 нас сто - като лоша. Полученият резултат от 19 пункта е малко по-нисък от дългосрочната средна стойност от 21 пункта, заявиха експертите.

"Като цяло трябва да заключим, че на германската икономика й липсва импулс", каза Нотнагел. "Световната икономика и вътрешното търсене за съжаление не успяват да дадат никакъв тласък в момента".

Той добави, че е необходимо укрепване на вътрешната икономика. "Спешно се нуждаем от нов тласък за частните инвестиции, но и за развитието на инфраструктурата", каза Нотнагел.

Компаниите продължават да оценяват стойността на енергията и суровините като най-голям бизнес риск, въпреки че тенденцията леко отстъпва. Понастоящем малко под две трети от компаниите смятат това за риск в сравнение със 72 на сто в началото на годината.

Вторият фактор, който тревожи фирмите, са разходите за труд, дължащи се не само на недостига на квалифицирани работници, но и на нарастващата инфлация, заявиха от DIHK. От анкетираните компании 53 на сто посочват разходите за труд като бизнес риск, в сравнение с 49 на сто при предишното проучване, допълва Ройтерс.