Икономиката на Германия се сви леко през първото тримесечие на 2023 г. в сравнение с предходните три месеца, като по този начин навлезе в техническа рецесия, показват последните статистически данни.

Предварителната оценка показа, че брутният вътрешен продукт (ВБП) стагнира при нулев растеж през първото тримесечие - което означава, че Германия е била на косъм да избегне рецесията, отбеляза DW.

Какво показаха данните?

БВП е намалял с 0,3% за тримесечието, коригиран с ценови и сезонни ефекти, според данните на Федералната статистическа служба Destatis ("Дестатис").

"След като растежът на БВП навлезе в отрицателна територия в края на 2022 г., германската икономика вече записа две последователни отрицателни тримесечия", каза президентът на Destatis Рут Бранд.

Данните от януари до март следват спада от 0,5% през четвъртото тримесечие на 2022 г.

Рецесията обикновено се определя като две последователни тримесечия на свиване на растежа.

Инфлацията продължи да оказва влияние върху германската икономика през тримесечието, съобщиха от статистическата служба. Това се отрази на потреблението на домакинствата, което намаля с 1,2% на тримесечна база след ценови и сезонни корекции.

През отчетното тримесечие домакинствата са изразходвали по-малко за храна, напитки, облекло, обувки и мебели в сравнение с предходните три месеца. Закупили са също така по-малко нови автомобили, вероятно поради спирането на държавните субсидии в края на 2022 г.

Лъч светлина дойде от инвестициите, които се увеличиха през първите три месеца на годината след слабата втора половина на 2022 г.

По-малко мрачно от очакваното

Силно зависима от руския внос на енергия, Германия беше особено уязвима след руското нахлуване в Украйна през февруари 2022 г.

Меката зима в Германия означаваше, че най-лошите сценарии - като недостиг на газ, който би опустошил икономиката - не се случиха.

Последната рецесия в Германия дойде, когато пандемията от COVID-19 в началото на 2020 г. накара правителствата ефективно да затворят цели сектори от икономиката.

Потребителите виждат как високата инфлация ерозира покупателната им способност, намалявайки търсенето в икономиката. Въпреки че възходящата тенденция на цените напоследък отслабна, годишният процент на инфлация от 7,2%, регистриран през април, все още беше сравнително висок.