Премиерът Бойко Борисов се срещна с управляващия директор и председател на Изпълнителния съвет на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева. Основен акцент в разговора им в Министерския съвет беше сътрудничеството на България с международната организация и възможностите то да се развива с оглед приоритетите на Георгиева като ръководител. В срещата участва и министърът на финансите Владислав Горанов, съобщиха от правителствената пресслужба.

Снимка: Министерски съвет

По време на разговора Борисов изтъкна разумната фискална политика, която България води и която е отчетена от международните кредитни агенции. Той посочи, че българската икономика продължава да се развива устойчиво, без да натрупва макроикономически дисбаланси и че страната ни има стабилен напредък по присъединяването към ERM II.

От своя страна Георгиева поздрави правителството за постиженията в областта на фискалната политика и отбеляза, че това е добър стимул за реализацията на набелязаните от кабинета управленски приоритети.

На срещата бяха обсъдени също предизвикателствата пред глобалното икономическо развитие. Премиерът и Георгиева се обединиха около разбирането, че осигуряването на по-силен и устойчив растеж следва да продължи да бъде водещ принцип в икономическите политики в световен мащаб.

В рамките на разговора Борисов подчерта, че изборът на Георгиева начело на МВФ през септември миналата година е голямо постижение за България. Министър-председателят й пожела успех на отговорната позиция, като е изразил увереност, че професионалните й успехи за развитието на МВФ ще имат позитивно отражение и за авторитета нашата страна в международен план, се казва още в официалното съобщение.