За председател на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще е нужен не по-малко от пет години стаж на ръководна длъжност в областта на енергетиката или в областта на водоснабдяването и канализацията, реши парламентът.

С изменения в Закона за енергетиката на второ четене, депутатите промениха изискванията за избор на членове на КЕВР.

Досега законът изискваше не по-малко от 10 години професионален стаж, от които най-малко 7 години стаж в областта на енергетиката или в областта на водоснабдяването и канализацията - за председателя на комисията.

Таско Ерменков ("БСП за България") коментира, че за пореден път се създава впечатление, че правилата за избор на независими органи се променят за определен човек.

"Въвеждането само на петгодишен стаж отваря вратата за назначаване на хора, удобни на управляващото мнозинство, с недостатъчен професионален опит и които в крайна сметка ще попълнят онзи легион от калинки, с който изобилства българската администрация", каза депутатът от левицата, цитиран от БТА.

По думите на Ерменков, това се случва един ден преди приемането на процедурните правила за избор на нови членове на КЕВР.

Председателят на парламентарната комисия по Валентин Николов (ГЕРБ) обясни, че тази промяна се прави с намерението да има по-голяма палитра от хора, между които парламентът да може да избира.

"Сега, както е написано, реално погледнато един хигиенист с висше образование от АЕЦ "Козлодуй" може да стане председател на комисията", коментира депутатът от ГЕРБ и обясни, че затова трябва да се запише изрично изискване за управленски опит за председателя на КЕВР.

Уверявам ви, нямаме още конкретен избраник, заяви Николов. Не е необходимо и задължително целият КЕВР да бъде в предпенсионна възраст, надяваме се да влязат и по-млади специалисти, посочи той.

По предложение на Валентин Николов гласуването на процедурните правила за избор на членове на КЕВР беше отложено за петък, след като влязат в сила настоящите изменения в Закона за енергетиката.