"Г-н Борисов, кой е П.М., когото Вашите депутати от ГЕРБ ще назначават за шеф на КЕВР?" - това попита Мая Манолова премиера във видео на живо във Фейсбук след края на заседанието на Комисията по енергетика в парламента, на което бяха гласувани промени в Закона за енергетиката, съобщиха от нейната гражданска платформа "Изправи се.БГ".

Според изменението, внесено от ГЕРБ, за да стане някой шеф на КЕВР, ще е необходим 5 години професионален стаж, а не както досега 10 години, уточни Манолова.

За да разясни на Борисов инициалите П.М., тя ги свърза с израза на премиера "пунта мара", като го призова да обяви публично кой е П.М. и дали действително той ще бъде новият шеф на КЕВР, за който специално се променя Закона за енергетиката.

Манолова призова и президента Румен Радев да наложи вето върху текстовете в ЗИД на Закона за енергетиката, касаещи професионалния опит на шефа на КЕВР.

"Не съм съгласна в КЕВР да бъдат изпратени удобни на властта хора, които утре, като трябва да защитят интересите на българските граждани, да се съобразяват с тези, които са ги назначили. Да променят специално закона за някого и да го назначат на най-високата заплата, обвързва лицето с тези, които са го избрали", подчерта бившият омбудсман.

"Не е редно цената на парното, тока и водата да се определят от орган, зависим от ГЕРБ, нито КЕВР да е клон на ГЕРБ. Редно е КЕВР да е независим орган, както предвижда българското законодателство. Гражданите не вярват в българските институции, защото законите се променят за определени хора, които са удобни на властта, която управлява държавата вече 10 години", категорична бе Мая Манолова.

Преди дни премиерът се ядоса на регулатора заради цената на парното, която ще покачва, въпреки намалението при газа, и заяви:

"Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) прави глупости. И без това им е изтекъл мандатът, ще обсъдя с колеги смяна". 

Очаква се членовете на комисията да бъдат сменени през юли.