Министрите на енергетиката на страните от ЕС договориха пределен лимит за цените на газа на едро при определени условия, заяви говорител на Съвета на ЕС, цитиран от ДПА. Тази мярка ще бъде задействана, когато цената скочи до 180 евро за мегават час и се задържи до тази стойност три дни. Тя ще влезе в сила от 15 февруари. 

Компромисът, достигнат днес, предвижда цената на газа на едро за някои фючърси, търгувания на нидерландския хъб TTF, да не надвишава 180 евро за мегаватчас при определени условия, уточниха дипломати пред ДПА. Това беше чешкото предложение, което имаше за цел да задоволи всички претенции - както на страните, които искат таван, така и на тези, които са против. На заседанието днес е постигнат компромис да се гласува с квалифицирано мнозинство.

Против ценовия таван на газа е гласувала Унгария, а Нидерландия, Германия и Австрия са гласували с "въздържал се". Германия е изразила притеснения, че подобна политика може да намали способността на Европа да привлече доставчици на газ на конкурентния световен пазар.

Днешното споразумение слага край на месеци спорове как да се подходи към поскъпването на енергията в ЕС. Преди това предложението на Европейската комисия (ЕК) за ценови таван на газа беше на ниво от 275 евро за мегаватчас.

Кремъл определи договорения днес в Брюксел таван за цените на природния газ като посегателство върху пазарните механизми, предадоха Ройтерс и ТАСС. Това е нарушение на пазарния процес на ценообразуване, посегателство върху пазарните процеси. Всякакви опити за "таван" са неприемливи, заяви правителственият говорител Дмитрий Песков.

Той подчерта, че на Москва ще бъде нужно време, за да подготви отговор на новите санкции: "Нужно е, разбира се, време, за да се прецени внимателно всичко "за" и "против" при разработването на решение. Знаете, че процесът за петрола малко се проточи. Но той (отговор на Москва на въвеждането на таван за цените на петрола) ще бъде публикуван. Същото ще се случи и при газа", каза Песков.

Как се стигна до ценовия таван

След като цените на едро отбелязаха максимум през август, няколко европейски страни призоваха за амбициозни мерки, а други, включтелно Германия останаха скептични дали намеса на газовия пазар е добра идея. Германия в крайна сметка обаче подкрепи сделката, която се очаква да включва няколко предпазни клаузи, чрез които да се гарантира сигурност на доставките и стабилност на финансовите пазари.

Идеята за ограничаване на цената на газа дойде от 15 държави, с лидер Франция, сред които и България. Целта е ограничаване на инфлацията и подкрепа за европейските потребители през зимния сезон. Германия, Нидерландия и Австрия обаче бяха против заради опасенията им, че доставките на газ ще бъдат застрашени при ограничения за търговията. Унгария пък поиска дерогация, защото получи уверения, че Русия ще преразгледа договора си за доставка на газ, ако има таван върху цената на газа.

Междувременно борсовият оператор ICE предупреди, че ще изтегли търговията с газ от Европа, ако има такава мярка. Компанията управлява търговската дейност на газовата платформа TTF в Нидерландия, която е референтна за повечето газови договори в общността.

България поиска таван от 150 евро/MWh

"Нашето предложение беше за таван от 150 евро/MWh, но в крайна сметка тези 180 евро, около които се обединиха всичките страни вече са по-близо до нашето предложение. Това означава, че можем да бъдем спокойни относно възможността цената на топлинната енергия да бъде увеличена внезапно или от 1 януари - такова нещо не бива да се очаква сега с новия таван", коментира пред БНТ заместник-министър на енергетиката Еленко Божков.

Той уточни, че в цената на "Булгаргаз" влизат три цени - едната е от азерски газ, втората цена е от борсата TTF, за която се казва, че ще бъде ограничена до 180 евро/MWh и третата цена е от газохранилището в Чирен. Божков добави, че договорът за азерския газ е сключен преди много време и това няма как да повлияе на цената му сега.

Той очаква да се ограничи увеличаването на цената на газа през зимните месеци. Забелязва се едно успокояване на цените на международните борси и за нас това е полезно, добави Еленко Божков.