Русия планира да въведе под на цената на своя петрол на международните пазари в отговор на тавана, наложен от Г-7, предаде Блумбърг, цитирана от Ройтерс и БТА.

Москва обмисля или установяването на фиксирана цена на своя петрол, или уговаряне на максимално възможна отстъпка спрямо световните стандарти, при която той може да бъде продаван, посочва агенцията, като се позовава на два запознати източника.

Наложеният от Г-7 таван на цената на руския петрол от 60 долара за барел влезе в сила от 5 декември (заедно с ембаргото за внос на суров нефт от руски произход, пренасян по море) като с него Западът се опитва да ограничи възможностите на Москва да финансира агресията си в Украйна. Русия контрира, че няма да се съобрази с мярката дори и да трябва да намали производството си.

С влизането на ценовия таван в сила от западните застрахователи се изисква доказателство, че покритието на руския петрол се продава под тази цена.

По-рано вицепремиерът Александър Новак каза, че механизмът на Русия за забрана на продажбите на петрол, подлежащ на таван на цените, наложен от западните страни, трябва да започне да работи преди края на годината. Той очаква лек спад на производството след новите санкции.

Междувременно стана известно, че най-малко 10 танкера, натоварени с казахски петрол, чакат на входа на Босфора заради влязлата в сила от вчера забрана за внос в ЕС на руски петрол, доставян по море. Данни на "Рефинитив ейкън" (Refinitiv Eikon) показват, че танкерите са се натрупали на северния вход на пролива, след като са били натоварени в руското черноморско пристанище Новоросийск.

На опашка са се наредили около 20 танкера, които изчакват да преминат в Средиземно море, докато операторите им се опитват да си осигурят застраховки по силата на новите правила на Г-7 за налагането на таван на цената на руския петрол, съобщава източник от сектора на корабоплаването.