Варшава възнамерява да се превърне във "финансов хъб" за набиране на средства и финансиране на възстановяването на Украйна. Това заяви полският заместник-министър на финансите Артур Собон в ефира на радио RMF 24.

"Както Полша изпълняваше ролята на военен център, ако говорим за военна помощ за Украйна, бихме искали тя да изпълнява ролята на финансов център, през който ще минава финансирането на възстановяването на Украйна", каза той.

Той допълни, че "Полша иска да бъде възможно най-дълбоко в центъра на този тип проекти".

Европейската комисия и Световната банка оценяват настоящата стойност на възстановяването на Украйна на 349 млрд. долара, като ЕС проучва възможността за прехвърляне за тази цел на част от замразените активи на Русия.

По-рано полският министър-председател Матеуш Моравецки заяви, че хиляди единици военно оборудване ще бъдат складирани в складове на НАТО в Полша. Според него Полша ще бъде логистичният тил на източния фланг на НАТО.

След като получи ордена "Белият орел" от полския президент Анджей Дуда по време на визитата си във Варшава, Зеленски заяви, че между Украйна и Полша "няма граници" и няма да има такива и в бъдеще.

"Мисля, че това е началото на факта, че в бъдеще между нас няма да има граници от какъвто и да е вид: политически, икономически и - което е много важно - исторически. В името на нашите народи. Но за това все още има да се извоюва победа", заяви украинският президент.

Източници, близки до канцеларията на украинския президент, смятат, че с това изказване президентът е изразил вариант за развитие на събитията след края на конфликта, по-специално създаването на конфедерация на Украйна и Полша, "нова Жечпосполита", би могло да бъде такъв път.

От своя страна украинският политолог Руслан Бортник смята, че Зеленски е имал предвид последиците от присъединяването на Украйна към ЕС и НАТО, което действително би превърнало границата с Полша във формалност. Но според него са възможни и други варианти.

Според политолога, ако Украйна не успее да се присъедини бързо към ЕС и НАТО, Люблинският триъгълник (Киев-Варшава-Вилнюс) може да се разшири и да се появи ново политическо образувание, което да включва Латвия, Естония и Молдова. Възможен е и съюз само на Украйна и Полша - "план Б", който може да разчита на подкрепата на САЩ и Великобритания", отбелязва Бортник пред украинското издание "Страна".

Неотдавна полският президент Анджей Дуда заяви, че страната му е третият най-голям доставчик на оръжие за Украйна след САЩ и Великобритания. Както отбеляза ръководството на страната, от началото на войната Полша е изпратила на Киев оръжия и военно оборудване в размер, надхвърлящ 1% от БВП на страната.

От своя страна Русия изпрати нота до страните от НАТО за доставката на оръжие за Украйна. Руският външен министър Сергей Лавров отбеляза, че всеки товар, съдържащ оръжие за Украйна, ще се превърне в легитимна цел за Русия. Министерството на външните работи на Руската федерация заяви, че страните от НАТО си "играят с огъня", като доставят оръжия на Украйна. Кремъл заяви, че напомпването на Украйна с оръжия от Запада не допринася за успеха на руско-украинските преговори и ще има отрицателно въздействие. Лавров също така отбеляза, че Съединените щати и НАТО са пряко ангажирани в конфликта в Украйна, "включително не само с доставката на оръжия, но и с обучението на персонал ... във Великобритания, Германия, Италия и други страни". Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви на 3 април, че страните от НАТО са предоставили над 65 млрд. евро военна помощ на Украйна, припомня РИА Новости.