Еврокомисарят по земеделието Януш Войчеховски заяви, че би подкрепил ограничения върху търговията с Украйна, ако Полша предложи подобен ход, предаде Ройтерс.

Черноморските пристанища на Украйна, един от най-големите износители на зърно в света, бяха блокирани след руската инвазия и страната бе принудена да търси алтернативни маршрути през Полша и Румъния.

Заради логистичните затруднения големи количества украинско зърно, което е по-евтино от произведеното в ЕС, се оказаха в страните от Централна Европа, нанасяйки удар на цените и продажбите на местните фермери, припомня БТА.

"Ако полското правителство поиска ограничения в търговията с Украйна, очевидно ще подкрепя това предложение", каза Войчеховски в Брюксел на фона на протестите на селскостопански производители в няколко европейски страни, включително България.

Той говори, след като Европейската комисия обяви, че е одобрила пакет от 56 млн. евро в помощ на фермери от страните, граничещи с Украйна. Като част от този пакет Полша ще получи 30 млн. евро.

И в България вече втори ден има от ефективни протестни действия на зърнопроизводителите. Те блокириха граничните пунктове на северната ни граница. Председателят на Областния съюз на земеделските кооперации в Добрич Кирил Комитов каза пред БНР: "Чакаме да се настоява пред Европейската комисия отпадне регламентът, за да се работи нормално и търговията да тръгне както трябва".

Проблемът, който изкара тежка техника по основни пътни артерии в страната и блокира северната ни граница, е че заради европейския регламент за безмитен внос на селскостопански стоки от Украйна, остават милиони тонове непродадена българска продукция, която залежава в складовете. Очаква се и нова реколта, която няма къде да бъде съхранена. Отделно от това, изкупната цена на украинската продукция е ниска, докато българските фермери се опасяват от фалити. Освен зърно, от Украйна се внасят също сухо мляко, яйца, плодове и зеленчуци. Заради това протестът на зърнопроизводителите бе подкрепен от фермери, овощари и овцевъди.