Германски компании, работещи в Източна Европа, призоваха правителството в Берлин да поеме по-голям риск и да осигури по-голяма сигурност за бизнеса им в Украйна, особено по отношение на транспорта, предаде Ройтерс, на която се позова БТА.

Ситуацията е особено тежка по отношение на застраховането на сектора на транспорта, тъй като презастрахователите се оттеглиха от пазара, което създава проблем за логистичните компании, каза Майкъл Хармс, управляващ директор на "Германската източна бизнес асоциация".

"Федералното правителство трябва да поеме повече риск от обикновено", каза Хармс, като допълни че то "не трябва да поема бизнес риска от компаниите, но трябва да помага с нов тип продукти".

Настояването на асоциацията последва обещанието на германския министър на икономиката Роберт Хабек по време на посещение в Киев тази седмица да предостави гаранции за инвестиции на германски компании в Украйна като част от усилията за възстановяване.

"Германската източна бизнес асоциация" поддържа приблизително 350 членове, които са активни в 29 страни в Източна Европа.

"Представителите на компаниите казват, че тези инвестиционни гаранции са необходими, за да се вземат по-мащабни инвестиционни решения", каза още Хармс, който пътува с Хабек до Киев. Подготвят се над 20 заявления за такива инвестиционни гаранции, казаха източници от министерството.

Освен това украинското правителство трябва да осигури "надеждни, стабилни и прозрачни рамкови условия", каза Хармс. Той критикува Киев за оказването на натиск върху много компании да се откажат от бизнеса в Русия, наричайки го "неразумно".

Хармс добави, че ситуацията с корупцията се е подобрила значително от 2014 г. насам и нещата вървят в правилната посока въз основа на обратната връзка, която е получил от компаниите.

"Украинското ръководство е младо, образовано на запад, то вече няма "скрит дневен ред", както преди", каза още Хармс.