Полската служба за защита на конкуренцията и потребителите (UOKiK) реши да глоби Газпром и пет европейски компании, които си сътрудничат с него, и настоя те да разтрогнат партньорския си договор. Това заяви на пресконференция днес шефът на службата Томаш Хрустни, цитиран от ТАСС.

Приключихме процеса за строителството и финансирането на газопровода "Северен поток-2", каза той. На компаниите е наложена обща глоба от 385 милиона злоти (100 милиона долара), а Газпром е глобен с 29 милиарда злоти (7,6 милиарда долара). До 30 дни след получаването на решението фирмите трябва да разтрогнат договора за строителство, информира Хрустни. Той поясни, че компаниите могат да оспорват решението на регулатора пред Апелативния съд във Варшава.

Целта на тези фирми беше финансиране и строителство на газопровода. Те я изпълняват в нарушение на полското антимонополно законодателство. Това е изключително чувствителен удар за полските потребители, каза Хрустни и допълни ме това се прави умишлено.

Това не е решение, срещу която и да е фирма, а срещу нарушаването на закона, което подкопава нормите на конкуренцията и може да доведе до монополизиране на пазара, заяви шефът на службата за защита на конкуренцията и потребителите.

В отговор Газпром обяви, че не е съгласен и ще обжалва. "Решението нарушава принципите на законността, пропорционалността и справедливия процес, а безпрецедентният размер на глобата показва желание за противопоставяне с всякакви средства на изпълнението на проекта "Северен поток -2", подчертаха от компанията.

Газпром възнамерява да се възползва от правото на обжалване на решението в съда, тъй като не е нарушил полското антимонополно законодателство. При обжалване решението на полския регулатор не подлежи на изпълнение до влизането в сила на съответните съдебни решения, уточни холдингът.

Газпром може да предприеме ответни действия срещу днешното решение на полския регулатор, каза днес пред медиите говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Не се съмнявам, че всичко, което е възможно и необходимо от гледна точка на законовото обезпечаване на ответни действия, ще бъде направено от компанията, подчерта Песков.

Той отбеляза, че въпросът за глобата трябва да бъде отнесен до Газпром. По думите му информацията е нова и трябва да бъде анализирана от правна гледна точка. Попитан как тези действия на полските власти ще се отразят на отношенията между двете страни, Песков отговори, че те и без това не са процъфтяващи и трудно може да се предположи, че нещо може да им се отрази още по-отрицателно.