Препитанието на 1,6 милиарда работници предимно заети в сивата икономика, т.е. половината заети в света, е силно застрашено от пандемията от коронавирус. Това предупреди днес Международната организация по труда (МОТ), цитирана от ДПА.

Би Би Си цитира изявление на МОТ, че пред тези работещи стои рискът да загубят поминъка си.

Трудещите се в света са 3,3 милиарда и от тях 2 милиарда работят неформално в нерегистрирани компании. Този икономически сектор понесе тежък удар от ограничителните мерки, наложени заради коронавируса, тъй като тези хора често работят в браншовете, които бяха най-тежко засегнати, отбелязва МОТ.

С развитието на пандемията и кризата на трудовия пазар нуждата да се защитят най-уязвимите става още по-неотложна, подчерта ръководителят на организацията Гай Райдър.

За милиони работници липсата на доходи означава липса на храна, на сигурност и на бъдеще, допълва той.

Доходите на работещите в световната сива икономика вече са намалели с 60 процента заради пандемията, отчита МОТ.

Организацията понижи прогнозите си за развитието на трудовия пазар. Работните часове на трудовата сила в световен мащаб ще се свият с 10,5 процента през второто тримесечие, след като пандемията се отрази в икономиката. Спадът спрямо предкризисните равнища през четвъртото тримесечие на миналата година се равнява на 305 милиона места на пълно работно време. Перспективата е значително по-песимистична от предишната прогноза за понижение с 6,7 на сто.