Международният валутен фонд (МВФ) одобри спешна помощ за облекчаване на дълговото бреме на 25 от най-бедните държави, предадоха световните агенции.

В изявление управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева съобщи, че управителният съвет на фонда е одобрил отпускането на половин милиард долара, за да бъде отменено плащането на задълженията на 19 африкански страни, Афганистан, Йемен, Таджикистан, Непал, Соломоновите острови и Хаити. Целта е да се помогне на тези държави в борбата с новия коронавирус.

"Това осигурява средства на нашите най-бедни и най-уязвими членове, за да покрият своите задължения към МВФ първоначално за следващите шест месеца, и ще им помогне да насочат по-голяма част от оскъдните си финансови ресурси за жизненоважни спешни медикаменти и други усилия за подкрепа", каза Георгиева.

Тя уточни, че Великобритания е дарила 185 милиона долара, Япония - 100 милиона, а Китай, Нидерландия и други страни - суми, пазени в тайна.

"Точно за такива времена е създаден МВФ - тук сме, за да разгърнем силата на глобалната общност, така че да може да помогнем да бъдат предпазени най-уязвимите хора и да съживим икономиката", каза Георгиева в реч миналия четвъртък, преди пролетните срещи на МВФ и Световната банка тази седмица, цитира я Ройтерс. Основна тема на разговорите, които ще се проведат онлайн, ще бъдат усилията по дълговото облекчаване, посочва агенцията.

По думите на Георгиева най-уязвимите хора спешно се нуждаят от помощ.

Управлението на кризата от Георгиева, описвана от колеги като "стихия", "непреклонна" и "машина", се отличава с видео селфита към персонала и среднощни телефонни разговори с правителствени лидери, отбелязва Ройтерс.

Управляващият директор на МВФ предупреди за опасностите още когато епидемията до голяма степен бе ограничена до Китай, обръщайки се към стотиците политици на Мюнхенската конференция по сигурността в средата на февруари: "Трябва да се молим за най-доброто и да се подготвим за най-лошото".

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш и група от 165 бивши глобални лидери и известни личности вече призоваха да бъде временно спряно погасяването на вноските по задължения на най-бедните и най-уязвими държави в света, за да могат те да използват оскъдните си ресурси в борбата с коронавируса.

Отделно управителният съвет на МВФ е одобрил помощ в размер на 442 милиона долара за Сенегал, съобщи Франс прес.

МВФ ще публикува днес последните си прогнози за световната икономика. Виртуална пресконференция ще даде главният икономист на МВФ Гита Гопинат.