Държавата ще изкупи зеленчуци от български производители, които не са успели да пласират продукцията си, и ще ги предостави на социални домове и патронажи. Това заяви днес в Твърдица министър-председателят Бойко Борисов, който бе на посещение в местна фирма, специализирала се в производството на защитни облекла. Продуктите ще бъдат раздадени на хората по време на празниците.

"Това е по тяхна вина, защото не спазваха дисциплината, те се самозатвориха, заяви премиерът, визирайки струпванията по пазарите и последвалите санкции със затварянето им.

Премиерът призова веригите за разпространение на хранителни продукти да направят бързо щандове за българските продукти, за да не може готовата свежа продукция да пропадне.

Земеделският министър Десислава Танева заяви, че няма да има скок в цените. Всичките ни усилия са насочени да стимулираме каналите за логистика до българския потребител, каза тя.

По-рано днес изпълнителният директор на Сдружението за модерна търговия Йордан Матеев обяви, че всички големи търговски вериги за Великден ще продават само българско агнешко.

Кризата с коронавируса удари всички сектори на икономиката, включително и земеделието. За да отговори на нуждите на земеделието, ресорното министерство реши да задължи големите вериги да отделят 50% от площта си за местни стоки. Това провокира задочен спор между държавата и търговците.

"Българското селско стопанство има много сериозни проблеми. Не можем да прехвърляме отговорността за тях на големите търговски обекти. Те се решават с държавни политики", обясни пред Нова тв Матеев.

"Търговските вериги са по-скоро партньори. Ние можем само да помагаме. 70% от рафтовете в големите търговски вериги са с български стоки. Кризата може да има положителен ефект върху увеличаване на дела на българските производители. Време е за солидарност и подкрепа на българското производство", заяви той.

От името на големите вериги, директорът на Сдружението за модерна търговия призова потребителите да избират родното производство и да бъдат солидарни.