Руската компания Aurus, която произвежда луксозни автомобили, наричани от някои не и без основание руският Rolls-Royce, ще представи суперлуксозна лумузина, задвижвана изцяло от водород. Това ще се случи по време на Източния икономически форум-2021, който ще се проведе във Владивосток между 2 и 4 септември.

На Източния икономически форум - най-голямото бизнес мероприятие в Далечния Изток и един от ключовите форуми за Русия, тази година на щанда на Aurus ще бъдат изложени серийната версия на модела Senat, както и прототипът, използващ водорода като гориво, съобщи компанията, цитирана от ТАСС. Форумът ще се проведе от 2-и до 4 септември във Владивосток.


Колко струва Senat

На 31 май в завода в Елабуга, Татарстан, започна серийното производство на луксозния руски автомобил Auris Senat. Най-евтината версия се продава срещу 18 млн. рубли (216 хил. евро). Капацитетът на завода е до 5000 автомобила годишно, като цените стигат и до 245 000 евро. На местния пазар цените на Mercedes-Maybach S-Class стартират от 223 000 евро.


Разработеният съвместно с Федералното държавно предприятие "Централен научноизследователски автомобилен и автомоторен институт" (НАМИ) Aurus на водород вече бе представен през месец май.

Специалните версии на лимузината вече се използват от Федералната служба за охрана и с тях пътуват президентът и премиерът на Русия.

Кои са собствениците

Основният акционер в Aurus е НАМИ, притежаващ 63.5% от акциите, 36 на сто се държат от Фонда за отбрана, сигурност и развитие на Обединените арабски емирства Tawazun, а останалите 0.5% от капитала е собственост на руската компания Sollers (по-рано известна с името "Северстал-Ауто"), която е собственик на автомобилния производител УАЗ и заводът за бензинови двигатели ЗМЗ. Отделно Sollers е учасник в смесени дружества с Ford, Mazda и Isuzu, които произвеждат модели от трите марки в Русия.

3e-news.net