Руският президент "има истински проблем, той е начело на една икономика, която има ядрени оръжия и петрол и нищо друго. Според мен това го прави още по-опасен". Това каза президентът на САЩ Джо Байдън по време на посещение на ръководния център на американското национално разузнаване, цитиран от Франс прес.

"Каква е икономиката им сега? Осма от най-малките в света?", добави Байдън, цитиран от ТАСС. Президентът се поправи незабавно: "(Осма) от най-големите в света?"

"Той (Путин) знае, че наистина е в неприятно положение и това, според мен, го прави още по-опасен", каза президентът на САЩ.

Путин и Байдън разговаряха на 16 юни в Женева в първа среща лице в лице като държавни глави, а това беше и първата руско-американска среща на върха от 2018 г. В съвместно изявление двамата лидери подчертаха, че страните възнамеряват да започнат всеобхватен двустранен диалог за стратегическата стабилност, задълбочен и енергичен.

Освен това Русия и САЩ възнамеряват да започнат консултации по киберсигурността, размяната на затворници и контрола на оръжията.

Именно във връзка с киберсигурността Байдън заяви пред шефовете на американското национално разузнаване, че "ако се озовем във война, в истинска война с оръжия с друга голяма сила, това ще е заради кибератака".

Президентът изрази безпокойството си от засилването на атаките в киберпространството, включително и на атаките, при които се използва софтуер за кодирането на данни, за да може после да се иска откуп в замяна на разкодирането.