Централната банка на Русия (Банката на Русия) повиши ключовия лихвен процент с 1% до 6,5% годишно, съобщи ТАСС.

Това е четвъртото поредно покачване на основната лихва, която стигна най-високото си равнище от 2014 година. 

"На 23 юли Съветът на директорите на Банката на Русия реши да повиши основния лихвен процент със 100 базисни точки, до 6,5% годишно. Приносът към инфлацията от страна на стабилните фактори се увеличи поради по-бързото разширяване на търсенето в сравнение с възможностите за увеличаване на производството. Високите инфлационни очаквания значително изместиха баланса на инфлационните рискове към проинфлационни и това може да доведе до по-дълго отклонение на инфлацията нагоре от целта", се казва в съобщение на Руската централна банка.

Регулаторът отбеляза, че решението за ключовата лихва има за цел да ограничи този риск и да върне инфлацията до 4%.

Инфлацията расте

Инфлацията в Русия се изкачи до нов петгодишен връх през юни, тъй като страната се бори с покачващите се цени, които заплашват да провалят икономическото възстановяване, писа The Moscow Times в началото на месеца.

Инфлацията достигна годишен темп от 6,5%, съобщи федералната служба за статистическа информация в началото юли - най-бързият темп на покачване на цените от август 2016 г. насам.

Данните бяха по-високи от пазарните очаквания и още тогава се заговори за поредното голямо повишаване на лихвените проценти, дори когато третата ковид вълна на коронавируса заплашва да провали руската икономика.

Централната банка тогава заяви, че сигурно ще предприеме някакви действия, като гуверньорът Елвира Набиулина отбеляза, че регулаторът ще обмисли увеличение с от 25 до 100 базисни точки - като основният лихвен процент ще е между 5,75-6,5%.

Прогнози за БВП

Централната банка междувременно днес подобри прогнозата за ръста на БВП на Русия за 2021 г. от 3-4% на 4-4,5%.

"Вземайки предвид настоящата ситуация в руската и световната икономики, както и решението от юли на ОПЕК+ за разширяване на производството на петрол, Банката на Русия прогнозира ръст на БВП през 2021 г. с 4-4,5%. През 2022-2023 г. руската икономика, според прогнозата на Банката на Русия, ще расте с 2-3% годишно",  се казва в съобщението.

По-рано Централната банка прогнозира ръст на БВП през 2022 г. на ниво от 2,5-3,5%.

Регулаторът съобщи също така, че през второто тримесечие на 2021 година руската икономика е достигнала докризисното си равнище, а потребителската активност е надхвърлила предпандемичния си темп.