"В нашата партия всичко се случва практично. Постът на финансов министър ми беше предложен веднага след края на първия проектокабинет", каза предложеният за министър на финансите Пламен Данаилов в интервю за Нова тв.

Относно изказването на Татяна Дончева, която постави под съмнение професионалната му квалификация и доходите му, Данилов заяви следното:

"Тези думи са на човек, който очевидно не познава съдебната система. Смея да твърдя, че ролята на независимите експерти е да подпомагат съда да вземе справедливо решение. Те са достатъчно добре платени и може да се издържат само от това", обясни Данаилов.

Той поясни, че ако едно вещо лице се справя добре, може да постигне доходи между 10-15 000 лв. на месец.

Данаилов допълни, че познава голяма част от министрите в предложения от ИТН кабинет.

"Няма съмнение как ще гласува парламентарната група на ИТН. Ние всички ще подкрепим и министър-председателя, и структурата и състава на предложения МС", поясни предложеният финансов министър.

Той коментира и новото предложение за правосъден министър на "Има такъв народ".

"Познавам г-н Иво Атанасов от доста години. Той е изключителен професионалист с богат опит", заяви Данаилов.

Има голяма вероятност, и това мисля, че всички го казват - да отидем на втори предсрочни и трети парламентарни избори тази година", заяви той. Данаилов заяви, че не е добре страната да остава без приет бюджет за следващата година. И критикува предложената актуализация от служебния кабинет.

Преизчисляване на пенсиите и намаляване на данъците

По думите му от ИТН очакват подкрепа най-вече от партиите, с които имат обща цел и визия. Той обяви, че ако управлява, ще преизчислят пенсиите и ще опитат да намалят данъците.

Преизчисляване на пенсиите с увеличаване на тежестта на година осигурителен стаж до 1,5 ще пробва "Има такъв народ", обясни Данаилов. Той заяви, че не е добре страната да остава без приет бюджет за следващата година и критикува предложената актуализация от служебния кабинет.

"Прилича на нещо което е съставено набързо, без да са отчетени редица факти", поясни той.

Според него в така подготвения проектобюджет не е сигурно дали заделените за здравната криза пари ще са достатъчни за посрещане на 4-ата вълна и че заложеният вариант за пенсиите не бил справедлив.

"Прилича на нещо което е съставено набързо, без да са отчетени редица факти", определи проектобюджета на кабинета "Янев

Вариантът "Гълъб Донев" предвижда вдигане на всички пенсии от 1 октомври с 12,5%, като това се постига чрез увеличаване на тежестта на година осигурителен стаж до 1,35. Той бе приветстван с невиждано единодушие от бизнеса и синдикатите в тристранката.

Става дума за близо 400 хил. пенсионери, които остават под прага на бедността и на тях ще се раздават добавки след одобрение по 8 критерия. Представяте ли си как системата ще обработи 400 хил. души, посочи Данаилов.

Най-харесваният от потенциалните партньори в ново управление вариант за преизчисление е на база осигурителният доход от 2018 г., обаче би оставил близо 1 млн. възрастни без никакво увеличение на пенсиите.

Такъв проект вече бе внесен в НС от БСП и Мая Манолов, досега и от ИТН говореха главно за преизчисление не през стажа, а през актуален доход. Освен това подобен вариант би струвал на бюджета 1 млрд. лева повече,.

Това е най-справедливо, но въпросът наистина е как да бъдат компенсирани тези 1 млн. пенсионери, призна Данаилов, че везните клонят към скъпия вариант, който остава без вдигане огромен процент от пенсиите.

Партията му поискала разчети от НОИ за 3 опции - вдигане на тежестта на стажа на 1,4, на 1,5 и през осигурителния доход от 2018 г., разкри той. Всичко щяло първо да се внесе в бюджетната комисия, после залата да решава.