Парламентът прие на първо четене предложението на ГЕРБ и "Обединени патриоти" за 9% ДДС за ресторанти, кетъринг услуги и книги - като временна мярка от 1 юли до края на 2021 г. Законопроектът бе подкрепен със 107 гласа "за", един - "против" и 68 "въздържали се".

Друго предложение в законопроекта е свързано с осигуряване на ваучери за туристическо настаняване с номинална стойност 210 лв. за хората на първа линия в борбата с коронавируса.

Депутатите отхвърлиха другите пет проекта, свързани с промени в Закона за ДДС, включително от партньорите в ОП - НФСБ и ВМРО.

Отхвърлено беше и предложението на БСП за 9% ставка на ДДС за храни, лекарствени продукти и медицински изделия от списъка на НЗОК. "За" законопроекта гласуваха 66 народни представители, "против" - 46 и "въздържали се" - 69.

Не намери достатъчна подкрепа и проектът на ДПС за 9-процентна ставка за стоките за деца до 3 години и детските фармацевтични продукти, включително памперси.

ПГ на "Воля" пък предложи 9% ДДС за услугите на фитнес центрове и спортни зали. Но и това предложение бе отхвърлено.

Как мина обсъждането: ще има ли цялостна данъчна реформа

На няколко пъти от БСП настояха в залата да дойде финансовият министър или негов заместник. Георги Свиленски и Филип Попов поискаха и прекъсване на заседанието, предложението беше отхвърлено, а от левицата обявиха, че мнозинството е гласувало вот на недоверие на собствения си кабинет (като имаха предвид позицията против промените, изразена от Министерството на финансите).

Докато вървяха обсъжданията и размяната на остри реплики Владислав Горанов придружи премиера Бойко Борисов на ВиК инспекция в Перник.

Александър Иванов от ГЕРБ обясни, че МС не е вносител, а становището на МФ е изпратено до бюджетната комисия. Всички, които искаме да спасим туризма, който има принос от 12-13 на сто в икономиката ни, трябва да подкрепим мярката, призова той. Иванов допълни, че в сферата на туризма работят около 75 хиляди души, в тази връзка предложението е законово свързано с повишаване на техния минимален осигурителен доход и запазване на работните им места. (Предвижда се минималният осигурителен доход да се качи от 610 лв. - минималната работна заплата, на 800 лева.)

Колегата му Красимир Ципов подчерта, че има принципно негативно становище на Министерството на финансите, но предложението за промяна на ДДС е следствие на политическо решение.

Нормално беше да се обединим чисто политически за намаляване ДДС за сектора, който принудително беше поставен във "фризера" с решение на държавата - ресторантьорски, кетърниг и развлекателни услуги, коментира Валери Симеонов (Обединени патриоти). Той отбеляза, че държавата трябва да е реален партньор на туристическия бранш, който да бъде подпомогнат ударно с предоставяне на ваучери на държавните служители като в списъка да бъдат включени също служителите на РЗОК и медиаторите. Държавните почивни бази разполагат с около 15 хиляди места, затова предлагаме ваучерите да важат и извън тях, отбеляза Валери Симеонов.

Съпредседателят на ПГ "Обединени патриоти" Искрен Веселинов обърна внимание, че, изравнявайки преференциалната ставка от девет на сто в двата сектора - хотелиерство и ресторантьорство, туристическият сектор ще бъде по-конкурентоспособен. (Както е известно и в момента намалена ставка на данъка в размер 9 на сто има за доставки по настаняване в хотели и подобни заведения, включително ваканционно настаняване и отдаване под наем на места за площадки за къмпинг или каравани.)

ВМРО обаче държат тази мярка да стане постоянна при доказване на нейната ефективност - за фиска, според тях, няма да има щети.

От БСП призоваха политическите сили в НС да се обединят за цялостна данъчно-осигурителна реформа. Няма логика да се предприемат действия на парче или искате да разбиете всичко, преди да си тръгнете, каза Драгомир Стойнев.

Тома Биков от ГЕРБ опонира, че днес не са се събрали да обсъждат данъчна реформа.

Румен Гечев (БСП) обърна внимание, че до момента никъде в други държави от ЕС не се предлага временна диференциация на ДДС, такава политика, по думите му, на "иди ми - дойди ми" няма как да я приеме и министърът на финансите. Ако работи,  трябва да остане в данъчната система, каза Гечев и припомни предложението на левицата за по-ниска ставка и за лекарствата както в останалите европейски страни.

Йордан Цонев (ДПС) изрази мнение, че плоската (единна) ставка на ДДС по принцип вече е остаряла. Движението подкрепя мярката за туризма, защото в тези условия е добра.

Дезинфекция или тамян на трибуната

Ще си позволя лично да дезинфекцирам мястото, от което ще се изказвам против COVID-19 и фалшиви новини от БСП, каза по време на дебатите Евгени Будинов от ГЕРБ.

Реплика към Будинов направи зам.-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев: "Да влезем в комедийния тон на г-н Будинов. Г-н Будинов, това, което се опитахте да гоните с дезинфектант не се гони с дезинфектант, а с тамян".

Георги Свиленски от БСП призова председателят на парламента Цвета Караянчева да назначи Будинов да дезинфекцира парламентарната трибуна като има такова желание да го прави.