След като премиерът Бойко Борисов обеща 9% ДДС за книги и ресторанти, а коалицията ГЕРБ и Обединени патриоти подписа предложението и го внесе като проектозакон, като добави и хотелите, днес и други сектори поискаха по-ниско ДДС. 

В отворено писмо лично до Борисов намаляване на косвения данък поискаха и фермерски организации.

"Намаляване ставката на ДДС за българските плодове и зеленчуци на 5%" - за това настояват 20 браншови организации от аграрния и преработвателния сектор. Те искат спешна среща с министър-председателя Бойко Борисов, на която въпросът да бъде обсъден.

В писмото се посочва, че 2000 година браншът непрекъснато поставя въпроса за високия процент на ДДС за плодовете и зеленчуците.

Според тях 20-процентната ставка на данъка за храните прави продукцията на родните производители неконкурентна спрямо внасяната от ЕС и от трети страни аналогична стока, която често влиза у нас без ДДС, без документи и без проверка за безопасност от Агенцията по храните. Това е довело до практическо унищожаване на сектора и масова емиграция на хората от селските райони, отбелязват браншовиците.

Шефът на Българската асоциация за здраве и фитнес Петър Ангелов отправи също искане за намаляване на ДДС.

"Искаме безвъзмездна помощ от държавата в размер на средномесечен приход, деклариран за 2018 г. Искаме диференцирано ДДС в размер на 9%, защото сме бранш, който ще играе голяма роля за възстановяването на нацията от тази епидемия", изтъкна по bTV Ангелов.

Той посочи, че фитнесите са били най-засегнати заради нулевата възможност за приходи по време на двумесечната карантина, защото дейността им беше забранена със заповед на здравния министър. В същото време разходите им не са спирали. Според него, те ще продължат и сега да работят на загуба.

Вчера от КНСБ също обявиха позицията си за ДДС. От синдиката смятат, че върху цените на крайните продукти може да се повлияе единствено с едновременно намаление на целия размер на ДДС. Тогава няма как пазарът да реагира по друг начин, освен да намали цените на всички стоки и услуги, които се облагат с ДДС.

В становище на синдиката по данъчната политика на България се посочва, че липсва логика да се намалява ДДС на крайната стока в заведенията и ресторантите на 9 процента, когато в същото време ДДС на междинните стоки остава 20 на сто. Това означава, че крайната цена за потребителите няма да намалее, тя просто ще остане същата, като разликата от 11 на сто ще бъде присвоена под формата на печалба от съответния бизнес.

От синдиката са скептични и относно твърдението, че по този начин делът на "сивата икономика" в този отрасъл ще намалее.

Ако ще се отваря дебат за промяна на ДДС в посока на неговото намаление, това трябва да се случи за всички стоки и услуги, или за нито една от тях, се отбелязва в становището.

Необходимо е преструктуриране на цялата данъчна система към повече справедливост за хората с по-ниски доходи. Данъчната система в България е една от най-несправедливите в ЕС, тъй като косвените данъци са приблизително 60 процента от общите приходи в бюджета. Така основната тежест се понася от потребителите, смятат от КНСБ.