Две сериозни бизнес организации се обявиха против диференцирането на ДДС, което се обсъжда в Народното събрание.

Българската търговско-промишлена палата (БТПП) изтъкна, че прилагането на различни ставки на данък добавена стойност е неефективен инструмент - свързан е с бюджетни загуби, повишаване на административната тежест в данъчно отношение и дори с липсата на краен ценови ефект върху потребителите - заради запазване на цените на стоките.

Намалението на ставките на косвените данъци/въвеждането на диференцирани ставки по групи стоки означава, че ще се търсят решения за балансиране, а това за съжаление ще наложи увеличение на преките данъци, за да се попълнят липсите, се казва в становище на БТПП.

Министерство на финансите предупреди, че за да се компенсират загубите в бюджета след политическото решение за намаляване на ДДС в някои сектори може да доведе до повишаване на косвения данък до 24% или вдигане на корпоративния данък до 17-18%.

Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ) е категорично против увеличаването на данъчната и административна тежест върху софтуерния бизнес, както и върху всички други работещи и прозрачни сектори на икономиката. Недопустимо е те да платят цената на мерките за справяне с кризата, причинена от COVID-19, заявиха от БАСКОМ.

Намаляването на ДДС на 9% за заведенията и за книгите е опасен прецедент без гарантирани ползи за крайния потребител, който ще удари работещите и прозрачни сектори, предупредиха от организацията.

Крайно време държавата да обърне внимание и на браншовете, които всъщност ще издърпат българската икономика напред, отбелязват софтуерните специалисти и определят като "стихийни" и "недомислени" предложенията за намаляване на ДДС на някои сектори.

Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) не изрази категорично становище за данъчните промени. Организацията отбеляза, че може да подкрепи евентуално намаляване на ставката на дължимия данък добавена стойност до 9 на сто, само като антикризисна мярка с временен характер, за подкрепа на хотели, места за настаняване, питейни заведения и заведения за хранене, като най-засегнат сектор от мерките за предотвратяване на разпространението на COVID-19.

Но от АИКБ са против предложенията за намаляване на ДДС за храни, лекарства, детски стоки и др., което се прави с намерението да се намаляват цени за всички.

Днес в парламентарната зала започва обсъждането на първо четене на промените в Закона за ДДС, като депутатите ще разгледат 6 законопроекта. Парламентарната Комисия по бюджет и финанси прие на първо четене само един проект - този на ГЕРБ и ОП, според който ставката от 20% пада на 9% за ресторантьорите и издателите на книги. (В момента намалена ставка на данъка в размер 9 на сто има за доставки по настаняване в хотели и подобни заведения, включително ваканционно настаняване и отдаване под наем на места за площадки за къмпинг или каравани.)

ДПС със свой проект например иска намаляване на ДПС за детски стоки (за деца до 3 години). БСП пък - намаляване на лекарствата по Здравна каса (лекарствени продукти, включително в позитивния списък, заплащани от бюджета на НЗОК). От "Воля" предлагат данъчна ставка от 9 на сто за всички издания на хартиен носител на книги, учебници и учебни помагала. 

Министерството на финансите предупреди, че ако се приемат всички искания, приходите в хазната ще спаднат с повече от 1.7 млрд. лева, което намаление ще трябва да се компенсира.