Комитетът по митата към Държавния съвет на Китай започва от 2 март да приема молби от китайски компании за освобождаване от вносни мита на 696 стоки, доставяни от САЩ, предадоха световните агенции и БТА.

Медицинска техника и апарати за измерване на кръвното налягане ще могат да бъдат освободени от наказателните мита от 2 март, се вижда от публикувания списък на правителствения комитет по митата.

Сред стоките, чийто внос може да бъде облекчен, са говеждото и свинското месо, соята, петролните продукти и втечненият природен газ, наред със някои категории зърнени култури като пшеницата и соргото.

Целта на тази мярка е да бъде задоволено по-добре нарастващото търсене в Китай, се уточнява в комюникето на комитета без да се споменава епидемията от новия коронавирус.

При все това за подготвяното освобождаване от наказателните мита се съобщава, в момент когато болниците в страната, където с новия вирус са заразени вече 72 000 души, а починалите са близо 1900, изпитват недостиг на медицински материали и техника, отбелязва Франс прес.

САЩ и Китай водят търговска война от 2018 година, при която си налагат взаимно наказателни вита за много стоки на стойност стотици милиарди долари.

След трудни и продължителни преговори двете страни сключиха частично търговско споразумение през януари, с което Пекин прие да купува допълнително американски стоки, най-вече селскостопански продукти, за 200 милиарда долара, припомня АФП.