Транспортът в много райони на Гърция, главно в централните и южните райони на страната, остава силно затруднен заради обилните снеговалежи, които я обхванаха от вчера, съобщават гръцките медии, цитирани от БТА.

Летище Истанбул пък ще остане затворено поне до обяд днес заради обилния снеговалеж, който затруднява транспорта в целия град, съобщи Ройтерс.

Транспортна криза в Гърция

Околовръстният магистрален път на Атина "Атики Одос" е затворен за движение, съобщава телевизия Скай. Цяла нощ части на гражданската защита и на армията са работили за освобождаване на блокираните на пътя превозни средства, някои от които са останали в снега в продължение на 20 часа. В операцията са участвали 232 спасители с 38 коли и 3 специални машини. На блокираните са били раздадени 1040 одеяла, 4500 бутилки вода, 570 порции храна, 120 сандвича, 200 кроасана, 160 шоколада и 40 коняка. Все още блокирани остават стотици превозни средства. Около 300 души са били превозени с влак до хотели на международното летище "Елефтериос Венизелос".

Продължават проблемите и на остров Евбея с много ниски температури, снеговалежи и прекъсвания на електрозахранването.

Гражданската защита е в повишена степен на тревога в столичната област Атика, както и в Евбея, Беотия, Цикладските острови, Крит, Спорадите и Додеканезите, съобщи АНА-МПА.

В тези райони са затворени училищата, както и частните предприятия с изключение на хранителните магазини, аптеките, бензиностанциите и другите услуги със значение за преодоляване на последствията от лошото време

Не се извършват курсовете от пристанищата Пирея, Рафина и Лаврион заради силните северни ветрове, които в Егейско море достигат до осма-девета степен по скалата на Бофорт.

Към островите в Аргосароническия залив пътуват само фериботи от затворен тип.

Не пътуват и корабите по линиите Агия Марина - Неа Стира и Керамоти - Тасос.

На атинското летище "Елефтериос Венизелос" много полети се извършват със закъснение, а други са отменени.

Истанбул почти спря да се "движи"

Летище Истанбул е временно затворено, като "отмяната на полетните операции е удължена до 10 ч. по Гринуич (13 ч. местно или 12 ч. българско време - б.ред.) на 25 януари поради неблагоприятните метеорологични условия", се казва в съобщение на сайта на летище Истанбул.

Турските власти пуснаха в административна отпуска целия персонал на обществените институции, за да облекчат ситуацията с транспорта.

Валията на Истанбул Али Йерликая съобщи в Туитър, че частни автомобили няма да бъдат допускани по пътищата до 13 ч. местно време, за да се даде възможност на аварийните екипи да разчистят улиците.

Във видеоматериал, разпространен от валията, се виждат леки автомобили и камиони, блокирани в снега.

В понеделник турският национален авиопревозвач Търкиш еърлайнс обяви, че е отменил всички полети от летище Истанбул.

Хиляди пътници са блокирани на терминала на истанбулското летище в очакване на възобновяване на полетите, съобщи ТАСС. Най-големият турски град е засегнат от снежна буря, която натрупа над 50 см снежна покривка. По последни прогнози снеговалежът в Истанбул може да продължи още няколко дни. Вчера поради силния вятър се срути покрив на сграда на товарния терминал на летището.

Турското Управление по извънредните ситуации препоръча на жителите на всички региони, където вали сняг, по възможност да останат по домовете си. Най-силни снеговалежи има в северозападните окръзи на Турция в района на Мраморно море, където средно е паднал 20-30 см сняг. Сняг вали и в някои централни окръзи, очаква се снеговалеж и в курортите Анталия, Мармарис и Бодрум.