Производителят на електромобили "Тесла" (Tesla) събра десетки хиляди гости на откриването на новия си огромен завод в Остин, щата Тексас, информира Асошиейтед прес.

На ексклузивното събитие "Кибер родео в Гига Тексас", достъпно само с покани, шефът на компанията Илон Мъск очерта планове си за новия производствен център, струвал 1,1 млрд. долара.

Той описа огромния мащаб на проекта и подхвърли информация за продукти, които все още се разработват, включително електрическия пикап Сайбъртрък (Cybertruck) и роботакси, което по думите му ще изглежда доста футуристично.

"Не беше лесно да се построи тази чудовищна сграда и да се събере цялото това оборудване тук", каза Мъск, който за случая бе сложил голяма черна каубойска шапка, допълва Си Ен Би Си.

"Ако изправите сградата вертикално, тя ще бъде по-висока от "Бурдж Халифа"", увери предприемачът, сравнявайки завода с най-високия небостъргач в света. Той се пошегува също, че според изчисленията на "Тесла" заводът би могъл да побере 194 милиарда хамстера.

Компанията си поставя за цел да произвежда в Остин 500 000 броя годишно от своя "Модел Уай" (Model Y) и се надява да започне производството на "Сайбъртрък" догодина. Планира се в завода в Тексас да работят до 10 000 души.