Американският производител на електромобили "Тесла" (Tesla) отчете рекордни резултати за четвъртото тримесечие и за цялата изминала година на фона на резкия растеж в доставките въпреки световния недостиг на компютърни чипове, който забавя целия сектор, предаде Асошиейтед прес.

Макар компанията да прогнозира, че ще успее да произведе с 50 процента повече коли отколкото миналата година, главният й изпълнителен директор Илон Мъск заяви, че недостигът на чипове ще попречи на "Тесла" да пусне нови модели през 2022 година. Това означава поредно забавяне за пикапа "Сайбъртрък" (Cybertruck), който първоначално трябваше да бъде пуснат в продажба миналата година.

Мъск посочи също така, че компанията все още не работи по обещаната малка кола за 25 000 долара, но възнамерява да го направи.

"Тесла" е отчела нетни приходи от 5,5 млрд. долара миналата година спрямо предишния рекорд от 721 млн. долара, който бе отбелязан през 2020 година.

Миналата година е донесла пробив за компанията, каза Мъск във видеоконферентен разговор с анализатори. "Вече не може да има съмнения в ефективността и рентабилността на електрическите превозни средства", заяви предприемачът.

През четвъртото тримесечие печалбата на компанията е достигнала 2,32 млрд. долара или 2,54 долара на акция.

Това надминава очакванията на Уолстрийт за печалба от 2,36 долара на акция.

Приходите за тримесечието са били 17,72 млрд. долара спрямо прогнозираните 17,13 млрд. долара.

Миналата година "Тесла" е доставила рекордните 936 000 коли или близо два пъти повече от 2020 година. За четвъртото тримесечие са били продадени 308 600 автомобила, което също е рекорд.