Американският гигант за електромобили "Тесла" ще построи първата си суперзарядна станция (supercharge) за електромобили в граничния град Одрин, съобщи пред журналисти председателят на Одринската търговско-промишлена палата Реджеп Зъпкънкурт.

"Това е особено важно, тъй като Одрин е стратегическо място от гледна точка на това, че е вратата на Турция към Европа. Смятаме, че това е и основната причина "Тесла" да включи Одрин сред градовете, в които ще оборудва суперзарядни станции. Очакваме, че новите съоръжения на компанията на Илон Мъск ще засилят икономическото значение на града, тъй като електромобилите и зарядните станции ще заемат все повече място в търговско-икономическите отношения".

По данни, поместени на официалния сайт на "Тесла", чийто създател е Илон Мъск, компанията ще оборудва суперзарядни станции в общо 10 града в Турция, първата от които ще бъде в Одрин. След това ще бъдат изградени такива станции в Истанбул, Анкара, Анталия, Айдън, Балъкесир, Бурса, Хендек /Сакария/, Измир и Коня.

Суперзарядните станции, които компанията планира да построи на територията на Турция, в зависимост от типа на електромобила, ще позволява да се зареждат 80 процента от една батерия в рамките на 25-34 минути.

През ноември м. г. Илон Мъск гостува на президента Реджеп Тайип Ердоган.

Според близки до президентската канцелария източници тогава е било договорено построяването на суперстанциите на територията на Турция, което се смята за първа стъпка на сътрудничеството.

Турция е доказан производител в автомобилната индустрия и е един от най-големите износители на части. Западни компании имат и заводи, които обслужват региона на Азия.

Другата сфера, която интересува Турция, е космическата програма на Илон Мъск.

Турция има собствени планове да подготвя астронавти след 2023 година.