Няколко седмици преди Великден, експерти прогнозират, че цената на агнешкото за празничната трапеза ще надхвърли 20 лв. за килограм. На този фон фермерите алармират, че търговската мрежа е залята от вносно месо и настояват държавата да се намеси.

Ситуацията в сектора е много сложна. Особено след инвазията в Украйна, цените на зърното и фуражите са в небето. Не виждам как ще се справят без помощ от държавата, обясни пред БНТ Симеон Караколев, председател Националната овцевъдна и козевъдна асоциация.

В момента цената на агнешкото е между 8 и 9 лв на килограм във фермите и около 20 лв в магазините. Около празниците няма да надхвърля 25-26 лв, всичко над тази цена е спекула, категоричен е Караколев. По наши наблюдения, над 30 000 овце вече са ликвидирани в България, допълни той.

Междувременно вече е на ход истерия за евтино агнешко месо. Такава имаше вчера в Русе, след като една от веригите магазини обяви от промоция на българско агнешко. Цената за предна четвърт бе 17,99 лв. за кг, а за задна четвърт - 19.99 лв. за кг. Оказа се обаче, че малцина русенци са успели да се снабдят с агнешко на такава цена. Още сутринта при отваряне на магазините е имало чакащи, но доставените количества са били много малко. В някои от обектите пък е трябвало да бъдат доставени 15-ина кашона, но стоката така и не е пристигнала, съобщи Русе Медиа.