Киев е изпратил на Брюксел актуализиран списък с нуждите от спешна помощ за украинските фермери преди периода на сеитбата, включително от горива, торове, пестициди, ветеринарни медикаменти и селскостопански машини, съобщи еврокомисарят за земеделието Януш Войчеховски, цитиран от Франс прес.

По думите му тази помощ трябва да бъде предоставена много бързо, в близките седмици, за да дойде навреме за сеитбата на царевица и слънчоглед. Войчеховски каза това на заседание на министрите на земеделието от ЕС в Люксембург, на което се включи с видеоконферентна връзка и украинският им колега Микола Солски.

Еврокомисарят посочи, че е изпратил миналата седмица до страните членки имейл със запитване как биха могли да помогнат. Микола Солски заяви пред европейските си колеги, че Киев полага усилия да поддържа селскостопанското производство, където е възможно на украинска територия, и че в момента могат да бъдат засети 50 до 70 на сто от земите, за да може от тях да бъде получена реколта.

Европейската помощ ще се управлява от Европейската комисия, която ще съгласува възможностите на всяка отделна страна и ще координира изпращането й, уточни френският министър на земеделието Жюлиен Дьонорманди, чиято страна е ротационен председател на ЕС. Франция е предоставила на Украйна картофи за посев, допълни той.

Киев е поискал от ЕС и складови капацитети предвид бъдещите реколти, както и логистични средства за извозване на продукцията извън Украйна.

"Поради липса на достъп до пристанищата на Черно море е изключително важно да се подобрят товарните превози с Украйна, с кораби по р. Дунав или чрез железопътен транспорт. Ако няма напредък, украинските земеделци ще рискуват живота си на полето за зърно, което никога няма да достигне до селскостопанските пазари", предупреди Януш Войчеховски.