Автомобилната компания "Тесла" (Tesla) получи условен лиценз да започне производство в завода за електрически превозни средства (EV) и в прилежащия завод за акумулаторни батерии в Грюнхайде, Германия. Това съобщи министерство на околната среда на провинция Бранденбург, цитирано от Ройтерс.

Фабриката, която "Тесла" започна да строи с предварителни разрешителни, се очаква да произвежда над 500 000 електромобила, задвижвани от батерии, годишно. Заводът за батерии ще генерира над 50 гигаватчаса (GWh) годишно. Така автопроизводителят ще изпревари европейските си конкуренти и в двата сегмента.

Многобройни обществени консултации, фокусирани основно върху въздействието на обекта върху околната среда, забавиха процеса по лицензиране. Главният изпълнителен директор на компанията Илон Мъск многократно изрази раздразнението си от сложността на германската бюрокрация.

Решението за издаване на лиценз включва множество условия, които "Тесла" трябва да изпълни по отношение на използването на вода и контрола върху замърсяването на въздуха.