Германската социалдемократическа партия (ГСДП) определи днес вицеканцлера и министър на финансите Олаф Шолц за своя кандидат за канцлерския пост на парламентарните избори през септември, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

В речта си пред шестстотинте делегати на конгреса на по-малкия партньор в управляващата сега голяма коалиция, водена от християндемократическия блок на канцлерката Ангела Меркел, Шолц обеща по-висока минимална заплата.

Кандидатът на германските социалдемократите за канцлерския пост се надява да привлече подкрепата на около 10 милиона нископлатени работници в страната, за да не претърпи партията унизително поражение. ГСДП е трета след Зелените и християндемократите в проучванията на общественото мнение, които й отреждат най-лошия изборен резултат в нейната история, отбелязва Ройтерс.

"Ще настоявам за минимална заплата от 12 евро (на час) през първата ми година като канцлер", обеща Шолц. Той обясни, че "това означава повишаване на (трудовото възнаграждение) на около 10 милиона (работници), за да могат да си позволят поне малко повече".

Очаква се в резултат на пандемията от новия коронавирус делът на хората в Германия, живеещи под прага на бедността, да се е увеличил. В края на 2019 г. той бе на рекордно равнище от близо 16 процента в страната с население от около 83 милиона души, припомня Ройтерс.

ДПА отбелязва, че днешният форум е бил открит с въодушевени изказвания на представители на ГСДП срещу християндемократическия блок, с който управляват съвместно.

Ларс Клингбайл, генералният секретар на партията, окачестви консерваторите на Ангела Меркел като обсебени от безмилостни борби за власт и произвеждащи ежеседмични скандали. Освен това той разкритикува номинирания от Християндемократическия съюз (ХДС) на Меркел и баварския Християнсоциален съюз (ХСС) за канцлер Армин Лашет, определяйки го като страхлив и предварително обречен кандидат.

"(Блокът ХДС/ХСС) е изпразнен от съдържание и ще бъде добре за Германия, ако тези консерватори повече не носят отговорността", каза Клингбайл.

Шолц олицетворява четири основни цели, каза Клингбайл: климатично неутрална страна най-късно до 2045 г., най-съвременната транспортна система в Европа, дигитален суверенитет и силна система на здравеопазване.

"Днес е Ден първи от нашето наваксване за федералните избори", подчерта генералният секретар на ГСДП.

Той имаше предвид изоставането на социалдемократите в социологическите проучвания, отбелязва ДПА.

Германският вестник "Билд" пише днес, че ГСДП, с подкрепа от 16 на сто, изостава от блока ХДС/ХСС с 23 процента. На първо място са Зелените с 26 на сто.