Спадът на брутния вътрешен продукт на България заради коронакризата ще бъде по-малък от 7% на годишна база. Това обяви министърът на икономиката Лъчезар Борисов и прогнозира, че страната ни няма да бъде сред най-засегнатите от кризата в Европа.

"Имаме данни за първото тримесечие, които са много добри, но във второто тримесечие, реално, България беше сериозно засегната. Надявам се това да бъде преодоляно в следващите (тримесечия). И към края на годината, разбира се, растежът ще бъде отрицателен! Надявам се да е в по-добри нива от това, което са международните прогнози и това, което ние прогнозираме, е, че през следващата година ще възстановим всичко загубено", коментира Лъчезар Борисов, цитиран от БНР.

Работодатели и синдикати обсъдиха с министъра на икономиката как ще се разпределят парите от ЕС за антикризисни мерки. Фирмите ще получават помощ, така че при една нова вълна на коронавирус да са по-добре подготвени, каза пред журналисти Лъчезар Борисов.

Срещата ни е предизвикана от решение на Министерския съвет за индикативно разпределение на финанси по европейската инициатива за борба с пандемията от коронавирус. Очаква се Министерството на икономиката да разпределя по тази инициатива над 550 млн. лева, каза Борисов. Част от парите са налични, другите се очакват от ЕС, посочиха от министерството.

Участниците в срещата днес са се съгласили, че има малки предприятия, до които предлаганите досега антикризисни мерки не стигат. Индикативният бюджет на помощ за тези фирми ще е в размер на 80 млн. лева. Остава дискусионен въпросът дали по тази мярка ще се дават на фирми с годишен оборот над 300 хиляди или с над 500 хиляди лева, каза министърът. Максималният размер за помощ на фирмите ще бъде между 50 и 100 хиляди лева, допълни той.

По мярка на оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" фирмите ще получат между 15 хиляди и 75 хиляди лева, като индикативният бюджет е до 82 млн. лева.

По тези две марки ще се финансират 100 процента от разходите на фирмите.

По други две мерки ще се финансират до 80 процента от дейностите на фирмите. Очаква се да се отпускат пари за дигитализация на работата на фирмите - включително за покупка и поддръжка на системите за управление на бизнеса, за развитието на "зелени проекти", за иновации, за опазване на околната среда, за покупка на дълготрайни материални активи, както и възобновяеми енергийни източници.