Отрицателните последици от епидемията от коронавирус засягат цялата система на международните икономически отношения. Това заяви руският президент Владимир Путин на заседание, състояло се тази сутрин на правителствения терминал на летище "Внуково", предаде ТАСС.

"Що се отнася до прякото икономическо влияние от епидемията от коронавирус, трябва да видим конкретно как да реагираме на случващото се в този смисъл", каза Путин.

"А тук негативните последици вече се усещат, засягат цялата система на световните икономически връзки, на практика всички държави, имайки предвид днешната най-висока взаимозависимост и взаимосвързаност на икономиките", добави руският президент.

Путин коментира също, че изминалата седмица е била най-лошата за световните пазари след кризата от 2008 година.

Той обаче отбеляза, че за руския бюджет текущото равнище на цените на петрола в света е приемливо.

В петък цената на сорта Брента спадна под 49 долара а барел за първи път от юли 2017 година, а на американския петрол - под 44 долара за барел до най-ниска стойност от декември 2018 година.

В същото време Путин увери, че в Русия се прави всичко необходимо за борба с това опасно заболяване, взимат се нужните мерки. Президентът изрази надежда, че те ще бъдат ефективни. "Ситуацията като цяло е под контрол", отбеляза Путин.

Италия подкрепя икономиката

Италия ще предложи тази седмица мерки на стойност 3,6 милиарда евро или 0,2% от брутния вътрешен продукт (БВП), за да помогне на икономиката да издържи на криза, причинена от коронавируса, заяви министърът на икономиката Роберто Гуалтиери, цитиран от Ройтерс.

В интервю за вестник "Република", Гуалтиерти заяви, че е уверен, че Европейският съюз ще одобри известно увеличение на допустимия дефицит на Италия, като добави, че министрите на еврогрупата ще говорят през седмицата по телефона за ситуацията.

Италия е най-тежко засегната в Европа страна от новия коронавирус, регистрирайки повече от 1100 потвърдени случая, откакто заразата се появи на 20 февруари. Най-малко 29 души са починали досега.