Фондовите борси по цял свят са подложени на нова вълна от агресивни продажби на акции с оглед на растящите опасения за предстояща пандемия от коронавирус поради все по-бързо увеличаващия се брой на заразените извън Китай, съобщава БНР.

От началото на седмицата на световните борси беше заличена пазарна капитализация на търгуваните акции в размер от над 3 трлн. долара.

Европейските борси продължават да реагират негативно на новините за вирусното огнище в Италия и за разпространяване на заразата към все повече страни от стария континент.

Общият индекс Stoxx Europe 600 се понижава с 1,95%, френският CAC 40 - с 1,74%, италианският MIB - с 1,91% и британският FTSE100 - с 1,67%. Немският индекс DAX 30 се понижава с 1,87% на фона на предупреждение на здравните служби в страната, че Германия е на прага на епидемия от Covid-19.

Основни потърпевши от истерията около коронавирус са акциите на туристическите компании, както и на авиокомпаниите и на хотелиерските вериги с оглед на опасенията за рязко намаляване на техните клиенти.

Продължаващият спад на доходността на държавните ценни книжа (европейски и американски) с оглед на засиления интерес за покупки на облигации поради статута им на "инвестиции убежище" пък се отразява негативно и на банковите акции, както и на застрахователните компании.

Акциите на пивоварния гигант Anheuser-Busch InBev поевтиняват с близо 8%, след като компанията предупреди, че нейната оперативна печалба е засегната със 170 млн. долара, а приходите ѝ са намалени с 285 млн. долара през последните два месеца в резултат на епидемията от коронавируса Covid-19. В същото време компанията прогнозира доста слаб растеж през 2020 година в резултат на вирусната епидемия.

По-рано през деня азиатските борси също бяха подложени на натиск от продажби на акции, като японският индекс Nikkei приключи търговията с понижение от 2,13%, австралийският S&P ASX - с 0,75%, южнокорейският Kospi - с 1,05% и основният индекс на борсата в Тайван - понижение с 1,24%.

Китайският индекс Shanghai Composite обаче приключи на зелена територия, нараства с 0,11%, а индексът Hang Seng се повиши с 0,31% с оглед данните за продължаващо намаляване на темпото на заразените и на смъртните случаи във втората по сила световна икономика и на фона на агресивните стимулиращи мерки, предприети в последно време от властите в Пекин и от Народната банка на Китай.

Фючърсите на американските фондови индекси също са оцветени в червено, което предполага нов негативен старт на търговията на Уолстрийт. Снощи Доналд Тръмп се опита да успокои американската общественост, отбелязвайки, че вероятността от епидемия в САЩ е ниска и че страната ще се справи с коронавируса.

В същото време обаче Центърът за контрол и превенция на заболяванията (CDC) на САЩ съобщи, че е регистриран първия случай на коронавирус в Калифорния при човек, който нито е имал контакт със заразени, нито е пътувал наскоро, сигнализирайки по този начин за потенциално начало на разпространението на смъртоносния вирус в страната.

Тази новина предизвика за кратко истинска инвеститорска паника, като фючърсите на DJIA се сринаха първоначално с близо 400 пункта, преди техният спад да се ограничи до понижение с около 150 пункта (понижение с 0,6%). Фючърсите на S&P500 пък се понижават с 0,51%, а на Nasdaq100 - с 0,46%.

Междувременно акциите на Microsoft Corp. поевтиняват с над 2% на извънборсовата търговия, след като това е вторият технологичен гигант след Apple Inc., който предупреди, че няма да изпълни заложените си финансови цели за настоящата тримесечие поради негативния ефект на епидемията от коронавирус.